sourze.se

Söder Själar 17

Del 17 av 42

13. i h a m n

EFTERMIDDAGEN ÄR varm och god mot Simon. Han njuter av att stå omgiven av Bergsåkers friska försommar. Han går fram och åter, strosar i trängseln, röker, tar mer kaffe, studerar hästarna inför kommande lopp, konstaterar att den ena vinnaren efter den andra sitter där den ska sitta; i tredje avdelningen vann Järvsöfaks, som väntat; i fjärde sprang Bandit Frontline undan i ledningen. Doftslingor från cigaretter, ätklar grillkorv, häst, vackra damer, solvarma tallar, kaffe ackompanjerar glädjerop, ilska, lekfulla barn, uttråkade barn och den fåniga, lugnande musiken mellan loppen, kajornas kiv, sparvarnas tjirptjirp, solen som retas mellan moln, reklamaffischer, glasfasader, solglasögon, nästippar, kinder, glada ögon, besvikna, ölröda, himmelsblå, azurklara; det är ett skimrande allkonstverk allt detta, säger han tyst till kajorna som bråkar om några övergivna godsaker.

Femte avdelningen har precis gått i mål. Victory Tilly vann lätt, lätt utan att se plågad ut. Från start till mål. Vilken häst! Vilken kusk! Lycka! Sundsvall Open Trot! Fint lopp. Det är cool att vinna det. Alla vet det. Alla.

Nu är det allvar igen.
Dubbeln ska dra igång. Medan han plockar upp en dubbellapp ur kupongfickan hör han speakern sakligt meddela att V75-värdet är 493 kr och Simon har 500 system. Jag är redan värd en kvarts miljon, säger han tyst till Stig H som glad defilerar med Victory Tilly förbi applåderande travälskare. Han fingrar på dubbellappen, ser sig om efter tecken. Ingenting. Han ritar ner streck för samma hästar som på V75-systemet: 2:an Col McLaine och 3:an Pion i första, 1:an Lönshults Napoleon och 5:an Giant R.S. i andra. Åter ser han sig om. Ingenting. Insats 1 000 kr. Systemet kostar 4 000 kr. Hästarna defilerar. Simon går beslutsamt mot totoluckorna. Han väljer samma som tidigare, dagens turlucka. Den allvarsamme mannen ser forskande och respektfullt på en tvekande Simon. Blicken säger "Nå?". Mannen mjukar upp händer och fingrar som inför en känslig, subtil beröring: "Jag är redo!", vill han säga. Simon drar ett djupt andetag, räcker honom dubbellappen och betalar med vinstbongen från lopp 5 som är värd 6 920 kr. "Det är bra så", säger Simon neutralt och får flinkt 2 920 kr tillbaka.
Han köar och köper ännu en plastmugg kaffe. På publikplats är det nervöst. Starten går om en minut och velpellar har ännu inte bestämt sig för vilka hästar som måste med på lappen. Det finns de som lämnar in flera lappar med streck för olika hästar för att vara på säkra sidan; skyddar sig med både livrem och hängslen. De vill inte tro på sin förmåga att hitta rätt, hitta rätt i tillvaron; det måste vara det som får dem att tveka; eller rädslan att hamna på fel sida om strecket som skiljer idioter från hjältar; eller skräcken över att sedlarna i plånboken har blivit oroväckande få och som det nu gäller att vinna tillbaka, kosta vad det kosta vill - och det är nu, exakt i detta ögonblick som de tappar omdömet och blir hysteriska virrpannor som irrar runt utan styrsel och går under i havet av paniska streck och bongar.
Köerna till totoluckorna är långa. Många kommer inte att hinna spela innan loppet går; till glädje för somliga, tyvärr tyvärr för andra.
Bilen släpper fältet. Pion är pilsnabb iväg och tar täten utan strid i en onödigt snabb öppning. Col McLaine är också bra iväg men galopperar i ingången till första kurvan. Synd, synd. Det går fort, och ingenting händer mellan de första 500 metrarna och de sista 300 men upploppet blir rafflande. I en snabb avslutning håller Pion undan med ett nödrop för två jätteskrällar. Tur igen. Simon tackar de leende molnen, andas ut, tänder en trygg John Silver utan - nu är det bara ett lopp kvar.

Han vankar. Tiden står still. Djupa andetag, djupa andetag. Andas, andas! Glöm inte att andas! Känner svetten kleta tröjan mot ryggen. Fryser i värmen - torskfrossa: inget annat än fruktan att inte nå fram, ända fram nu när det är så nära, så nära. Han kan bara maktlös se på.
Han varsnar att starten går. Hör speakern säga att Lönshults Napoleon håller ledningen och under de dryga tre minuter som 2 640-metersloppet varar röker han ännu en John Silver utan, som han studerar ingående, smakar på, ser rökslingorna snirkla upp mot de sorglösa molnen, försöker stänga ute högtalarens lite mer upphetsade stämma när bara upploppet återstår, men inget uppseendeväckande inträffar. Lönshults Napoleon vinner med nästan två längder, två trygga självklara längder. Lätt, lätt.
Han viker sig över staketet och ser lättad ner på Bergsåkers lätta sommarbana; han kunde kyssa den, igen och igen.

Så, äntligen, redovisas alla odds och utdelningen. Dubbeln ger 23,65 - 23 650 kr till Simon och en vinst på fina 19 650 kr. V75-utdelningen blir låga 1 820 kr för sju rätt, 26 kr för sex och inte ett öre för femmorna. 949 000 kr för 500 system. Det är med glittrande ögon han för sista gången idag går till turluckan med samma svikt i stegen som efter en fulländad älskogsstund.
Han är hjälte.


Om författaren

Författare:
Staffan Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2012 13:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: