sourze.se

Sverigedemokratismittan har nått SvD:s ledarsida

Sverigedemokraterna flyttade idag fram sina positioner i samhället ytterligare en bit när SvD lät Johanne Hildebrandt uttrycka lagom subtil främlingfientlighet på tidningens ledarsida.

Jag läser Johanne Hildebrandts kolumn på dagens ledarsida i SvD. Hon börjar med en anekdot med sensmoralen att botemedlet mot rasism är att lära känna individer ur den grupp man föraktar. Klokt och sant. Jag tror alla kan relatera till hur deras bild av "de" som "bor på andra sidan vägen" eller "går i den andra skolan" förändras när de råkar lära känna någon "från den andra sidan". Hildebrandt fortsätter på samma spår och relaterar till integration av flyktingar i Småland och till hur mottagandet skulle bli bättre på den lokala orten om några representanter för flyktingarna, i samband med Migrationsverkets informationstillfällen, själva fick presentera sig. Varför inte?

Men sedan glider Hildebrandt plötsligt ut på tunn is: "Är Migrationsverket oförmöget att tillhandahålla fakta kommer informationstomrummet att fyllas av någon annan, exempelvis nationalister. Det skapar i sin tur den polariserade debatt som dominerar detta ämne där minsta lilla ifrågasättande omedelbart tolkas som rasism. Expressens Anna Dahlberg har dock en viktig poäng i att vi måste kunna diskutera om Sverige verkligen har råd att ta emot många flyktingar när resten av Europa inte gör det." Och inspirerad av Dahlberg konkluderar Hildebrandt själv sin kolumn med samma frågeställning: "I den bästa av världar fortsätter vi med Europas mest generösa flyktingpolitik, men har vi verkligen resurser till det?"

Champagnekorkar lär flyga på Sverigedemokraternas partihögkvarter. Det är en milstolpe att fira, att en av Sveriges största morgontidningar på sin ledarsida trycker svepande, generaliserande och nonsensrelaterade främlingsfientligheter. Yes! SD:s strategi att tvätta begreppet rasism så rent att det får komma in i finrummet är på väg att lyckas!

"Minsta lilla ifrågasättande omedelbart tolkas som rasism": så uttrycker sig en som tycker att "man måste väl herregud få tycka att invandrare är lite sämre än andra människor?" och som menar att "det tycker väl alla - egentligen!? ".

"Måste kunna diskutera om Sverige verkligen har råd att ta emot..." och "...men har vi verkligen resurser till det?": Så uttrycker sig en som inte naturligt kan se att befolkningstillskott från andra länder kan vara något positivt.

Det är pinsamt, Svenska Dagbladet.

Johanne, Sverige ligger på fjortonde plats på Internationella Valutafondens lista över sina 183 medlemsländer rankade efter BNP per capita källa Wikipedia. Rensar man listan från små olje- och finanscentra, är Sverige världens sjunde rikaste land. Eller läs huvudledaren på samma sida som din kolumn idag i SvD, där just Sveriges ekonomi i ett världsperspektiv beskrivs: "Och som har erfarits under de senaste två veckorna anser Borg nu att det är tid att lätta en smula på plånboken. Det spelar säkert in att nästa val börjar närma sig, men värt att notera är också att Sverige faktiskt har råd.", "För två veckor sedan kom kreditvärderingsinstitutet Moody’s med sin årliga rapport och prisade Sveriges ’mycket höga ekonomiska styrka’".

Märk väl, till den här nivån av relativt ekonomiskt välstånd har vi nått samtidigt som vi har haft "Europas mest generösa flyktingpolitik", kanske tack vare den.


Om författaren

Författare:
Carl Olof Schlyter

Om artikeln

Publicerad: 17 sep 2012 16:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: