sourze.se

Söder Själar 6

Del 6 av 42

4. b i b i r g i t fortsättning

"Inte går det att veta, med säkerhet, hur de älskade med varandra - om det är det du menar, för det är det väl, gissar jag. Men för gudsskull!", klagade Birgit som gladde sig åt Simons lugna, manliga linjer där han låg väntande på sängen - urbilden av det perfekta knullet, fallos men inte hjärna - och förklarade att det inte är en erotisk roman. "Det är en sorts Bildungsroman och jag vill bara lyfta fram, betona en sida av verket som inte uppmärksammas. Det är allt." Simon envisades och växte något, såg hon.

Suckande såg hon honom fimpa och än en gång rätta till könet och fortsatte: "Mycket tyder på att de gamla grekiska kärleksparen inte praktiserade analsex. Det var en barbarisk praxis, bara för vällustingar; det var helt enkelt inte salongsfähigt, eller hur jag ska uttrycka det. Sex mellan män, fria män, jämlika män, var man-mot-man-metoden, 4m; alltså man frotterade sina kroppar mot varandra till utlösning - ansikte mot ansikte, hjärta mot hjärta, fallos mot fallos - använde händerna, inte oralt vad jag vet. Ja, ja, avancerad petting, kalla det vad du vill! 4m gör glädjande nog båda parter aktiva, ingen förhåller sig passiv; de är jämlikar i kärleksakten, en renodlat manlig praxis. Eller kvinnlig, lika gärna renodlat kvinnlig. Men jämlik."

Simon beundrade hennes negligéinsvepta mjuka, sensuella gestalt, retsamt halvt dold, halvt röjd, hela tiden skiftade när hon gick fram och åter framför honom och liksom föreläste, försökte få honom att förstå och samtidigt locka honom att åtrå henne. Så mycket att förstå fanns det inte, tänkte han; "jag har gjort mina val, andra har gjort sina. Var och en sköter sitt." Men så sa han inte högt.
"Grekerna beundrade, avgudade det manliga, fallosen. Kvinnan? Tja, kvinnan hade inga rättigheter. Slavar och kvinnor stod utanför. Så var det då. Inte blev det bättre när grekerna demokratiserades. Kvinnor och slavar hölls utanför. Äktenskapen var arrangerade. Sex mellan man och kvinna var framför allt ett avelsarbete. Självklart fanns det äkta kärlek, vad det nu är, mellan man och kvinna, men det viktiga var att gifta sig med rätt partner, socialt sett. Kärlek mellan män, fria män, var fritt val. Man valde varandra. Det är klart att ett sådant förhållande är djupare och varaktigare än påtvingade. Och de var monogama. Inget vänstrande. Inget partnerbyte."
"Allt detta ska jag skriva i min avhandling. Hur fan ska jag våga visa Brunsten det här?" Hon sa med ett elakt skratt att Brunsten var allas namn, alla kvinnors namn på hennes handledare. "Han måste vara sexmissbrukare. Inget vidare i sängen. Sägs det. Ingen egen erfarenhet. Absolut inte, han är inte min typ", svarade hon irriterad på Simons retsamma antydningar att han inte var den ende mannen i hennes liv.

Birgit lever tillsammans med en kvinna. "Det är ingenting märkvärdigt med det; men jag behöver en Simon emellanåt", så hon sa sig inte ha några som helst problem med Hölderlins preferenser, "men jag tvivlar på att han fick så många tillfällen att praktisera."
Simon hade föreslagit att de kunde träffas någon gång, alla tre. "Det tror jag inte! Jag begriper nog vad du tänker på!"
Han sa att han väljer själv. Och han väljer kvinnan. En kvinnas doft kan inte ersätta något annat. Bara desperation kunde föra honom i lag med en man.
Birgit skrattade och undrade varifrån han hade fått ett så gammalmodigt uttryck. "Nu är det nu. Det här är 25 sekler sedan. Men manlighetskulten är bedövande även i våra dagar. Och dumheten att könstänkandet inte skulle göra sig påmint överallt. Tänk bara på vad som hände när Winberg sa att Taube hade en gammaldags kvinnosyn. Vilket liv det blev!" Hon skrattade förtjust. "Det var länge sedan jag hade så roligt."
Simon höll med och sa att visst var det löjligt. "Nej inte Winberg. Hon hade helt rätt ju. Begriper du väl!", men hon begrep att han inte förstod. "Herregud. Hon hade helt rätt. Vad jag skrattade åt var de gubbiga kommentarerna. Allra roligast var trubadurerna som yrvakna undrade vaddå, betyder orden någonting? De hade aldrig tänkt på vad de sjöng; nog verkar det så i alla fall. De är bara ute efter applåder. Vad fan spelar det då för roll vad man sjunger. Javisst, det har du så rätt i, visst är det så, visst, visst, att Taube var barn av sin tid. Men likförbannat så finns där en gammaldags, gubbig kvinnosyn. Och det var de yrvakna, flummiga invändningarna mot Winberg som var det allra roligaste. Oj, jösses, finns det kvinnosyn i visor också! Oj, jösses, det hade vi ingen aaaning om. Enda utvägen för stackarna var att ge sig på Winberg. Det var okej ju, tyckte dom, hon är kvinna och sosse och medelålders. Det var nog den roligaste kulturstormen vi har haft på länge." Hon såg ömt på Simon: "Män kan vara så ynkliga."
Simon invände - det lät som en invändning - att hon gillade att vara med honom; hon hade valt honom, bytt partner för en stund, i ett ojämlikt förhållande.
"Det sitter väl i generna", sa hon irriterat. "Eller någonstans. Men i grund och botten föredrar jag ett jämlikt sexuellt förhållande - som mellan två kvinnor, eller två män. Penetration är överdrivet överskattad som njutningsmedel." Hon viftade avvärjande när Simon låtsades protestera. “Och ojämlik", slog hon fast: “Kärleken hittar alltid vägar. Och kärleken är störst." Simon plågade vidare: "Om jag hade varit som din kvinna, om jag gör som hon - vad hette hon igen, Ellen, så hade du stannat? Vad har hon som inte jag har?"
Birgit svarade irriterat, ja nästan ilsket tyckte Simon, att det bara var hypoteser: "Du är inte som Ellen. Långt därifrån." Han ville käfta och säga att hon älskar att ha honom i sig, men begrep, i sista stund att det var idiotiskt. "Penetration är nödvändig om det handlar om avel. Inget annat. Njutning har inget med inträngande att göra. Det tror du väl ändå inte?! Det är att vi gnuggar, gnider våra mest erogent känsliga vävnader mot varandra. Det är enkel, fantasifull, kärleksfull fysisk beröring av vissa erogena zoner som är grunden för njutning. Låter torrt, kliniskt kanske, men så är det. Och som du är så duktig på, Simon. Det är så två män kan tillfredsställa varandra - och två kvinnor. Och man och kvinna också. Det är de vi håller på med ju. När du och jag njuter. Varför måste män packa skit för att njuta? Behövs inte alls. Ett jämlikt sexuellt förhållande tillfredsställer båda parter. Samtidigt. Det gjorde dom, de stora manliga hjältarna, mytiska eller verkliga. Från Gilgamesh och Enkidu, Herkules och Iolaus, Alexander och Hefaistion, till dagens män som är lika fanatiskt fallosdyrkande som forna tiders verkliga och mytiska män. Njutning, sexuell njutning har inte med penetration att göra. Så enkelt är det. Män har alltid älskat män. Män har alltid älskat fallosen, sin egen och andras. Det gör du också."
Simon såg förvånad på henne. "Jag?" Birgit skrattade och sa, mest på ret, att han ännu inte hade upptäckt alla sidor hos sig, eller så var han bara väldigt enkelspårig - "men det gör ingenting. Alla män är det. Enkla. Det är attraktivt. Men det begriper inte du. Men det gör ingenting. Inte det heller." Hon såg att han slaknade lite och det roade henne.
Kvällen viker hon åt Simon.
Hon lagar faktiskt mat åt honom och de röjer upp efteråt tillsammans.


Om författaren

Författare:
Staffan Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 03 sep 2012 10:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: