sourze.se
Artikelbild

Tatlises - "Turkiets Sinatra"

Ibrahim Tatlises är ingen seriefigur. Han är en sångfigur och filmfigur och ganska många andra figurer. Historien om "Turkiets Sinatra" innehåller politik, romantik - och mordförsök.

"Turkiets Pavarotti" är bara den musikaliska figuren. Er granskande reporters blygsamma förslag är - "Turkiets Sinatra", vilket bara antyder den skumma figurens mörka machokaraktär. Maffiavännen "Frankie Boy" var mer springpojke till maffian än Tatlisis, som fick nog av att springa efter andra under en fattig barndom och tonår och numera spelar huvudrollen i sin egen gangsterfilm...


Föddes i en grotta
Ibrahim Tatli föddes den 1 januari 1952 i en grotta i Sanliurfa, det antika Edessa. Hans föräldrar var turken Ahmet Tatli och hans hustru kurdiskan Leyla.


Det fanns inget Oxford i Urfa, så...
"Ibo", smeknamn för Ibrahim, levde sina första tio år i grottan, som det först födda av sju barn i familjen. När Ibo föddes satt hans far i fängelse och Ibos förklaring till att han aldrig gick till skolan är en motfråga: "Fanns det något Oxford i Urfa som vi vägrade att gå till?"


Sålde vatten på bio
När Ibo var barn dog hans far, och han uppfostrades av mamman och hennes nya pojkvän. Tatlises berättar att han för att få 20 "kurus" extra sålde vatten på biografer skrikande: "Se här! Vatten som is!" på biograferna.

En dag var det en man i biopubliken som stördes av skriket och ställde sig upp i biosalongen och skrek åt Ibo: "Tyst! Åsnas son! Ska vi lyssna på dig?", och gav Ibo fyra rejäla örfilar. I efterhand konstaterar Tatlises lakoniskt att dessa örfilar motiverade honom till att nå den position han har idag. Den förödmjukade lille vattenpojken på biografen skulle snart få sin revansch...


Ibos genombrott
I tonåren började Ibo sjunga på bröllop och andra fester och sälja musikkassetter. Ibo forsatte sin yrkeskarriär med byggarbeten samtidigt som han sjöng under arbetet. Genombrottet i hela Turkiet kom 1975 när Ibo sjöng "Ayaginda Kundura" "Fina skor på fötterna", komponerad och skriven av Mukim Tahir.






Sent skoldiplom
1976 tog Ibo chansen att ta igen skolexamen för fem års missad grundskola. Då hade han ändå i livets betydligt hårdare skola hunnit med att ge ut skivor sedan 1965.

Året efter sin försenade skolexamen flyttade Ibo med sin första fru det skulle bli fler! och tre barn till Istanbul.


"Söt röst"
I Istanbul träffade Ibo en äldre musiker, Ylmaz Tatlises, som såg potentialen hos den unge Ibo och stödde honom genom att dedikera sitt efternamn till honom. Suffixet " -ses" röst plus "Tatli"söt blev "Tatlises" - det vill säga "söt röst"!


Filmkarriär
Många framstående sångare i Turkiet gör även en parallell filmkarriär i musikfilmer och Tatlisis är inget undantag. 1978 debuterade han på filmduken när det var dags att filmatisera "Ayaginda Kundera" i Tatlises egen regi. 1979 spelade han och sjöng med den vackra skådespelerskan Perihan Savas i filmen "Kara Yazma" Svart sjal, vilket fick till följd att Perihan Savas blev fru nummer två och Tatlises barnaskara utökades med två barn till.


Vem är vem i Ibo Show?
Det kan vara svårt ibland för biopubliken att skilja privatpersonen Tatlises från rollen, eftersom Tatlises ofta i sina filmer spelar rollen som "Ibrahim" eller "Ibo". En av de mest kända filmerna är "Mavi Mavi" Blå Blåögon, som han spelade in 1983 med skådespelerskan och sångerskan Hülya Avsar, som också har blandad härkomst från föräldrarna med en turkisk mor och kurdisk far. Titellåten "Mavi Mavi", komponerad och skriven av Tatlises gamle mentor Ylmaz Tatlises, blev mycket populär både i Turkiet och utomlands.






Karriären gick spikrakt uppåt och kröntes 1990 med att Ibo började leda sitt eget TV-program, "Ibo show", som genom åren har gästats av allt från popstjärnor, magdansörer, fotbollstränare till premiärministrar!


Politik att sjunga på kurdiska i Turkiet
Trots att Tatlises i valet 1991 öppnade sin valkampanj som oberoende kandidat från Sanliurfa mycket spektakulärt, genom att skjuta med en pistol i luften fem gånger!, misslyckades han med att komma in i det turkiska parlamentet. Det framgår inte om Tatlisis hade licens för pistolen, men nio år senare greps han för innehav av två pistoler utan licens.

Större politisk uppmärksamhet än dessa politiska lösskott väckte det i december 2003 när Tatlises äntligen tog mod till sig efter flera års tvekan och sköt politiskt skarpt, då han på Ibo Show för första gången officiellt sjöng en folksång på kurdiska. Men Tatlises mångåriga tvekan att komma ut ur garderoben som kurdisk sångare visade sig befogad. Det förbjudna språkets provocerande uppträdande på Ibo Show utlöste våldsamma protester och bojkotthot från turkiska nationalister, och även ett mordförsök på Tatlises. Stämningen blev möjligtvis extra upphetsad för att Tatlises året innan hade blivit anklagad för att finansiellt stödja PKK.


Mordförsök
Den 14 mars 2011 när Tatlises med sin taleskvinna och sina livvakter lämnade Beyaz TV Channels studiobyggnad i Istanbul strax efter midnatt, kom en annan bil och blockerade vägen och fem män hann skjuta närmare ett dussin skott från sina Kalashnikovsgevär, innan de flydde från brottsplatsen med sin bil. Tatlises träffades av en kula som gick rakt igenom baksidan av huvudet och ut på höger sida och hans taleskvinna träffades i nacken.

Tatlises vänsterarm blev förlamad och han blev lite halt på vänster ben.


PKK-attentat?
Turkiska tidningar som står nära regeringsmakten dömde genast PKK som skyldiga till attentatet. Även TRT, den statliga televison- och radioinstitutionen, var lika övertygad om PKK:s skuld och meddelade att "PKK tog på sig attacken mot Tatlises". Men PKK förnekade att de hade någonting med attacken att göra och fördömde den. Det kurdiska partiet, BDP, fördömde också attacken. Åklagaren i fallet är dock inne på tidningarnas spekulationer och är övertygad om att attentatsmännen måste ha agerat på order av PKK, trots att Tatlises själv i polisförhör bestämt förnekat att han skulle ha fått något dödshot från PKK.


Maffiakoppling?
Det är ändå märkligt att åklagaren avfärdar andra spår som kan ha koppling till organiserad brottslighet, med tanke på tidigare våldsamma händelser i Tatlises liv. Till exempel arresterades Tatlises 1999 efter att ha varit inblandad i ett regelrätt maffiakrig à la Chicago mot musikorganisatören Hasan Bora och maffialedaren Abdullah Ucmak. Maffiakriget gjorde gatorna osäkra i Istanbuls viktigaste affärsdistrikt Levantkvarteren, där de flesta musikbolagen finns vilka fungerar som maffiacentrum.

Polisens första misstänke var också att det var Abdullah Ucmak som beordat att Tatlises skulle mördas. Ucmak var ju inblandad i maffiakriget 1999 och hade arresterats 2003 på grund av att han misstänktes ha planerat att mörda Tatlises.

Det sista attentatet 2011 kan även vara en affärskonflikt i samband med att Tatlisis byggt upp hus i den kurdiska delen av Irak. Under ett par år före attentatet skall Tatlises och hans bolag ha mottagit dödshot per telefon.


Politisk styrning av rättegången?
Med tanke på Tatlises goda relationer med den styrande politiska eliten kan man inte låta bli att undra om det finns en politisk styrning av rättegången? Det skulle ju se bättre ut för både Tatlises och Turkiet om strålkastarna riktades bort mot Tatlises maffiakopplingar och omdirigeras mot den ständiga fienden - PKK. Även om den nuvarande AKP-regeringen försöker byta ut så mycket som möjligt av den gamla makteliten har den turkiska staten tidigare bevisligen haft maffiakopplingar under den så kallade Susurlukskandalen.


Ett "miracle" - Tatlises kastar käppen!
Rehabilitation och många behandlingar följde först i Turkiet och sedan i USA. Tatlisis lät sig inte knäckas av attentatet. En av dem första att trösta Tatlises på sjukhuset var den sista före detta älskarinnan Derya Tuna. Men innan avfärden till USA var det Ayþegül Yýldýz som avgick med segern och fångade Tatlisis hjärta då hon gifte sig med Tatlises på Dar al Shifa Hospital den 27 september 2011.

Tatlises började även förbereda ett nytt album, som passande nog skulle heta "Miracle".

Tatlises känsla för dramatik skulle visa sig vara intakt. Under en priscermoni i maj 2012 för ett musikaliskt hederspris stapplade han först upp på scenen stödd med käppen han använt sedan han släpptes ut från sjukhuset, men väl på scenen vände han sig sakta mot publiken, lyfte käppen och slängde demonstrativt iväg den. Allt under dånande applåder från sina kolleger i publiken! Men några vågade sitta kvar på sin stolar...





Stoppa pressarna: Den "söta" rösten fungerar!
Det var många människor i Turkiet som var mycket oroliga efter attentatet att Tatlises skulle ha förlorat sin magiska sångröst. Läkarna försäkrade dock att det inte var någon fara med rösten. Men för att definitivt stilla allas oro över hans sångrösts hälsa krävdes det att Tatlises vevade ned bilrutan efter en läkarkontroll och bevisade att läkarna hade rätt. Rösten var lika "söt" som förr!







Om författaren

Författare:
Lennart Asp

Om artikeln

Publicerad: 13 aug 2012 14:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: