sourze.se
Artikelbild

Med världen som inspiration

Modet influeras av en brokig mix från så väl Indien som djurvärlden - och en nypa rojalism. Men ve och fasa, kära läsare, är 80-talets geometriska mönster på väg tillbaka?

Måste bara börja denna krönika med att tipsa er om att kika på Chanels annons i Vogue UK:s julinummer. Detta rätt strikta märke har verkligen lyckats med konststycket att ta klassiskt skurna kläder och kombinera det med Indiens etniska stil. Detta i en barmiljö, och med grymt snygga handväskor till.

Etnotrenden med djuriska inslag fortsätter att vara en av de mer dominanta trenderna under sommaren och numer är zebrarandigt lika hett som leopardfläckigt. Mönstrarna är influerade från alla världsdelarna. Vårt eget nordiska är också med. Samiskt till svensk folklore - som är "hett" i Japan, I can tell you.

Kap och plånboksvänliga i etno/djurkategorin hittar ni bland annat på...

- Lindex, som har supergrymt snygga brallor
- Cubus, inkainspirerad topp med 4 färger att välja mellan
- KappAhl, massor med fina blusar och tunikor i olika färger och material

Budget eller lyx? Har man pengar att lägga på de dyrare plaggen är det faktiskt oftast en investering då de helt enkelt håller längre, tack vare ett bättre material och bättre utförande, och då rekommenderar jag er att googla på till exempel Michael Kors, Altuzarra och Tory Burch för att hitta återförsäljare eller onlinestores. Dessutom kan man alltid sälja kläderna vidare när man tröttnar. Jag själv praktiserar detta att sälja välbehållna kläder, och lägger det intjänade kapitalet att förnya garderoben. Om man kan med second hand är detta ett jättebra sätt som dessutom är miljövänligt. Jag blandar friskt med nya och second hand-kläder för jag gillar dessutom vintagekläder. Jag hade en ljuvlig 50-talsklänning i benvitt brokadtyg . Den var verkligen vacker men oerhört opraktisk att använda då den hade vanan att spricka i sidosömmarna så fort jag andades. Så efter ett års ständigt handsömnad och ett rörelsemönster som krävde ett sakta skridande, fick den gå till de sälla jaktmarkerna- dessutom råkades jag spilla kaffe på den och den fläcken gick aldrig bort!

Sedan måste jag säga att det är med viss fasa som jag börjat skönja att de geometriska mönstren triangel, kvadrat och rektangel från det glada 80-talet börjat smyga fram igen. Missförstå mig rätt nu, jag gillar det mesta från 80-talet. Som barn och sedan blivande tonåring var det ju en magisk tid mot den hägrande tonårsvärlden som krävde både medborgarskap - det stora 13 år och pass för att få inträda. En värld som doftade Date-parfym, exotisk Hawaiipizza, total färgmatchning på outfiten- jo, man hade blått läppstift om man var blå den dagen! - oversizetröjor till cykelbyxor, spetshandskar, ballerinaskor, filmerna där de svaga röt ifrån och vann, musiken; ack alla ljuvliga pudelrocksballader, Roxette , Nick Kershaw, Kim Wilde och Madonna för att nämna några. Blir alldeles nostalgisk nu...

Det enda som jag aldrig tålde var de geometriska mönstren ja förutom den snedkammade backslicken med liten slinga i pannan på kvinnor då förstås. Bra exempel på denna frisyr hade Grace Jones och Birgit Nielsen. Gud vad hemskt om den frillan kommer tillbaka!.

Så ni förstår den HORROR jag kände när jag i början av sommarens regnperiod låg avslappnat nedbäddad i sängen och plöjde glossiga magasin och där, likt en rovfågel som zoomar in, fastnade fokus på tröja efter tröja i de tidstypiska 80-talsfärgerna och mönster. Rektanglar och kvadrater dansade framför mina ögon och jag mådde illa. Småsvettig tar jag nästa tidning och ve och fasa - samma sak. Det är inga stora inslag, tack och lov, utan mer notiser om vad som kan vara på G. Hoppas hoppas det stannar i det stadiet. Prickiga plagg däremot funkar hur bra som helst.

Det blommiga modet är också kvar men börjar svänga bort från flirtiga långklänningar i tunt tyg mot mer stilrena linjer; a-kjolar, koftor och blusar och stilen är en aning aristokratisk i sin framtoning, eller 50-60-talsaktig. Den rojalistiska vind som startade med prins William och Kate Middletons bröllop förra året sveper fortfarande över världen. I och med bröllopen hamnade drottning Elisabeth II i fokus för frågeställningen: "När ska hon dra sig tillbaka?" Människor över hela världen, och framförallt majoriteten av engelsmännen, vill inte se henne stiga åt sidan ännu. I förra numret av Vogue UK finns en jätteintressant artikel om henne, och vill ni frossa lite mer rekommenderar jag att ni ser filmen The Queen. Drottningen får plus i kanten att hon inte gav efter för det fula mönstret på 80-talet! Jag måste säga att ju mer jag läser på om drottning Elisabeth II, desto mer imponerad blir jag av henne.

Läste också något jättebra som Victoria secret-modellen Miranda Kerr gift med Orlando Bloom och mamma till deras gemensamma son sagt; hon vägrar känna sig dålig för allt gott hon har i sitt liv, för hon har jobbat hårt för att få det. Bra sagt! Detta behöver tjejer oavsett ålder höra: sluta skämmas för att ni är framgångsrika, vare sig det är som bullmamma eller VD! Njutnjutnjut av era framgångar!

Nu hoppar vi över till fifferiet; sminktrenden i sommar är tack och lov naturlig. Rosiga kinder, svartsvepande fransar och stark färg på läppstift vs läppgloss.

Jag kan rekommendera MAC:s mineralpuder om ni som jag har partier ni vill dölja utan att behöva grunda hela ansiktet och inte vill behöva svettas runt i foundation. Det funkar alltså alldelens utmärkt att "punktlägga". Jag då, som blir lätt röd runt näsborrarna och kan drabbas av mensblemmor på kinden, älskar att den är täckande och att den nästan flyter ihop med min egen hudton. Knepet är att sedan rouga på för att balansera de färgskillnader som kan uppstå. I sommarnecessären har jag både ett mer skimrande rödbrunt rouge och ett matt bubbelgumsrosa, för att kunna anpassa efter vad för slags grundning jag gjort först.

När det kommer till ögonskugga är pastellfärgerna finast dagtid; petrol, mint, syren och äppelgrön är bra färger att köpa om ni är osäkra på vad som funkar. De framträder bättre och sitter längre i värmen om ni använde ögonskuggs-fixering innan - jag har Make Up Stores och den är superbra och superdryg. Du behöver bara ett tunt, jämnt lager, och dra inte med applikator när du sätter ögonskuggan utan tryck/dutta den på plats. Det tar lite längre tid men är definitivt värt det.

På kvällen kan du gå lös med metallic-grå, blå och svart. Sotade ögon är aldrig fel men se till att öva hemma först innan du drar iväg på eventuell middagsbjudning så slipper du höra efteråt att middagen var väldigt lyckad men vem hade släppt in en tvättbjörn vid bordet? Minns att 60-talsvinge på eyelinern ihop med ett fint läppstift funkar i alla lägen. Så har du bråttom; kör på säkra kort! Och kolla att ögonbrynspennan inte kladdar av sig. En fest jag var på började folk efter någon timme dyka upp med svarta halvbågar i ansikterna. Ju gladare i hatten vi blev desto fler märken uppstod. Till slut visade sig att det faktiskt var jag som var boven! Glada alkoholrusiga kramar utdelades av alla hela tiden och jag var inne i en period när jag hade svarta, markerade ögonbryn. Född med tunnare dito fyllde jag ut dem med en fet, svart eyeliner som släppte vid utomstående kontakt. Höll verkligen på att skratta ihjäl mig åt detta och menade på att jag öronmärkt hela bunten.

För att hoppa tillbaka till ögonen så måste jag få tipsa om några fina solglasögon. Jag är en sån som använder dem året runt för jag hatar att bli bländad. Kommer jag utspringandes ut trapphuset och får solen i ögonen reagerar jag lik en uppretad Chewbacca och ryter medan jag famlar mig tillbaka in i lägenheten att greppa räddarna i nöden.

Då solglajjorna är en av mina älsklingsaccessoarer har jag en samling som kan anpassas efter dagens outfit. Dessa ligger alla mellan 80-180 kr:

Ni hittar fler bilder på dem från och med i morgon på bloggen.

Jag vill avsluta med att ge er två tips på dunderkurer för ansiktet så här i soltider från fantastiska franska La Roche Posay - märket som är framtagen för oss med känslig hy men som funkar för alla hudtyper. Vår dotter har produkter från dem, och att jag nämner detta är för att märket är så bra att jag kan låta min dotter som fyller 11 år använda dem utan att förstöra sin hy.

Det första är att smörja ansiktet med after sun-lotion före du använder eventuell nattkräm. Jag har Hydrating after sun-tub på 200 ml ur serien Posthelios som är till kroppen men som funkar kanonbra i ansiktet. Använd, använd!

Den andra är Cicaplast. Den läker småsår, reparerar, lugnar och mjukgör. Jag brukar dra på ett tjockare lager att sova med eller ha som mask. Men jag smörjer alltid ett tunt lager innan läggdags. Magi på tub, gott folk. Ni kan köpa La Roche Posay på Doc Morris och vissa utvalda Apotek.

Önskar er vidare en härlig sommar - och glöm inte att smörja er med solskyddskräm innan ni drar ut!


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 11 jul 2012 14:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: