sourze.se

Med skönheten i centrum

"William Morris bok" är tryckt på 170 g Tom&Otto Silk.

William Morris bok
Berättare: Benjamin Lacombe
Illustrationer: Agata Kawa
Översättning: Kerstin M. Lundberg
Alvina förlag
Utgivning: Våren 2012


Alvina förlag är förlaget som ger ut miljömärkta böcker för barn och ungdom. De anammar universalgeniet William Morris längtan efter skönhet. Böckerna är följaktligen väldigt vackra. Och påkostade.

Vacker utöver det vackra är "William Morris bok" som handlar om universalgeniet och är skriven av fransmannen Benjamin Lacombe med otroliga illustrationer och handskrivna sentenser signerade Agata Kawa.

Som ett förord får vi berättelsen om Morris liv och avtryck i världen. Morris var tecknare, målare, arkitekt, poet, författare, översättare, förläggare och lärare. Han förnyade konsthantverket och tog initiativ till rörelsen Arts and Crafts. Allt med skönheten i centrum.

Sedan börjar sagan. Skriven av Lacombe alltså och den handlar om lille Morris vars pappa nyligen dött som tretton år gammal ska skickas till prästskola, bort från mamma. Morris är väluppfostrad och omtänksam och visar inte sin sorg inför modern som visar sin egen sorg genom att brodera Morris ett minnesmonument, så som hon brukar göra vid varje separation i livet.

Väl på plats på internatskolan Marlborough College slås Morris av den imponerande byggnaden och av en trädgård med tusen blommor.

"Han har skickats hit för att bli präst, det har hans mor och hans nu bortgångne far bestämt. William har inte protesterat. Han tycker om att göra nytta. Han har alltid varit hjälpsam, ända sedan han var riktigt liten. Varje kväll serverade han sin mormor ett glas konjak. Åt modern, som hade dålig syn, trädde han alltid nålen på tråden."

Men Morris känner sig som en främling på skolan. Han försöker vinna de andra elevernas respekt genom att tillverka saker av ingenting han har en makalös fantasi, men några egentliga vänner får han inte. Istället skriver han och tecknar i sin röda bok. Han registrerar allt han ser och för ner det i ord och bild. När han känner sig ensam lägger han sig i trädgården och omsluts av rosenrabatter och frodigt gräs.

Under lektionerna drömmer han sig bort och alla dessa drömmar skrivs och ritas i den röda boken. Så en dag och efter flera varningar får magistern nog och konfiskerar boken. Morris ber om ursäkt och flyr sedan till trädgården och dess skogsbryn. Där saknar han sina föräldrar.

Nästa dag ber magistern honom stanna kvar efter lektionen. Magistern har läst Morris röda bok och då händer något fantastiskt, något som blir helt avgörande för Morris liv.

"William Morris bok" är tryckt på 170 g Tom&Otto Silk. Den handlar om vändpunkter och erkännande. Om saknad och fantasi. Och om skönhet. Den är en resa så som stora sagor är. Och den tar sitt avtryck i verkligheten. Så som sagor ofta gör.


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 27 jun 2012 07:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: