sourze.se

"Mina år med Bin Ladens"

Recension av Catrin Steeles och Ingrid Carlqvist biografi "Mina år med Bin Ladens"

Recension av Catrin Streetes och Ingrid Carlqvists bok "Mina år med Bin Ladens", Lind & Co 2012, 288 sidor.

Catrin Streete är en Stockholmstjej, som efter gymnasiet sysslar med mode. Efter en ovanligt lyckad kväll på Café Opera träffar hon och en väninna några arabiska män och hennes liv kommer att dramatiskt förändras. Plötsligt finner hon sig som vän till en av världens rikaste familjer - Bin Ladens. Hon blir god vän med Bakr Bin Laden, en av Osama Bin Ladens bröder. Eftersom Osama är familjens svarta får träffar hon bara honom som hastigast på ett bröllop och det långt innan 11 september 2001. Hon förälskar sig aldrig i Bakr utan i hans bror Saleh. Han är dessvärre redan gift, men för honom som muslim är det okej att ha flera hustrur och han friar till Catrin. Men Catrin är skeptisk till det, hon vet vilket inskränkt liv en muslimsk kvinna har och hon vill inte dela sin man med en annan kvinna.

De inleder trots allt ett kärleksförhållande. Bakr som är lite av en äventyrare tar med henne på galna upptåg med glitter och glamour. Catrin hämtas i hans jetplan, han köper henne en lägenhet i Stockholm som hon inreder utan att titta på priser. Bakr betalar bara glatt. Hon får även ett hus i Saudiarabien. Helt plötsligt reser Catrin kors och tvärs över hela världen. Går på den ena festen efter den andra. Hon får köpa så mycket märkeskläder hon vill ha. Det räcker med ett telefonsamtal från Bakr till ett känt varuhus som mer än gärna öppnar varuhuset på natten så de kan shoppa i lugn och ro. Men tiden förändras och Saleh får fanatiska religiösa grubblerier och deras kontakt bryts. Catrin träffar en fotbollspelare, de gifter sig och får två barn tillsammans.

Visst var det en annorlunda och intressant bok om hur en ung kvinnas liv kan förändras över en natt. Från en vanlig tjej som precis slutat gymnasiet till ett liv i lyx och glamour, resor, märkeskläder och ständiga fester över hela världen. Men det verkar vara ett mycket ytligt liv i mitt tycke. Det som var intressantast för mig att läsa var det som handlade om kvinnornas situation i Saudiarabien. Jag hade själv aldrig velat leva det liv hon levde, så jag blev inte särskilt imponerad. Boken var inte heller särskilt välskriven, språket var för torftigt. Även gestaltning av miljöer och karaktärer som jag älskar när de är välbeskrivna tyckte jag var ganska tafatta. Men den var ändå tillräckligt bra att läsas för att få en inblick i ett liv så långt från ens eget. Så jag ångrar inte att jag läste den.

Betyg 3/5

Catrin Streete bor numera i Stockholm med sina två barn. Är du nyfiken på hennes liv idag läs gärna hennes blogg


Om författaren

Författare:
Kristina Simar

Om artikeln

Publicerad: 26 jun 2012 16:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: