En ungdomsgeneration tvingas bo kvar hos sina föräldrar och förvägras steget ut i vuxenlivet. Detta är inte acceptabelt. Därför är det glädjande att Folkpartiet och Alliansen presenterat en rad förslag för att förbättra bostadsmarknaden. Alliansen föreslår att andrahandsuthyrning av bostadsrätter ska förenklas. Bland annat ska schablonavdraget för uthyrning höjas och man ska kunna ta med hela kostnaden för bostaden inte bara avgiften. Vidare föreslås att bostadsrättsföreningarna inte ska kunna lägga in veta mot uthyrningar. Dessutom sänks fastighetsavgiften för flerbostadshus.
Samtliga förslagen är bra. Men tyvärr är det som att vara nöjd över att täppa igen ett litet hål i en sjunkande båt när den stora revan längs ena sidan är kvar. Man löser inte något av huvudproblemen. Det byggs för lite och det befintliga beståndet av bostäder används inte på ett effektivt sätt, rörligheten är för liten.
Den största faran när man närmar sig bostadsfrågorna är att man tror att Sverige har en bostadsmarknad. Vi har något, men knappast är det en marknad. Det finns få sektorer i det svenska samhället som är så sönderreglerade. Alltifrån prissättningen på hyresrätterna till standardkraven på nybyggda lägenheter är reglerade in i minsta detalj.
Konsekvensen är det att det som byggs är dyra bostadsrätter och studentlägenheter med absurd höga standardkrav. Säga vad man vill om byggbranschen, den har sina problem. Men något är säkert och det är att det är en bransch med vinstkrav. Om man genom lagar och regleringar driver upp priserna då får man ett utbud som är därefter.
Vad Sverige behöver är en mångfald av pris och standardnivåer. Både i byggandet och i det befintliga utbudet. Det måste vara betydligt lättare för både fastighetsägare, hyresgäster och ägare av lägenheter att stycka upp, hyra och fritt förfoga över bostäder. Byggregler och byggnormer måste förenklas. Det är inte rimligt att alla lägenheter ska ha exakt samma standard. Många studenter kan till exempel tänka sig sämre standard om det betyder lägre hyra och bättre läge.
Idag skulle bebyggelsen kring gator som Kungsportsavenyn i Göteborg eller Sveavägen i Stockholm inte kunna byggas på grund av bullernivåerna. Trots detta är dessa gator otroligt populära. Det är talande för att vi idag har alldeles för detaljerade krav på byggandet. Detta sammankopplat med inflationen i överklaganden gör att byggandet går segt och blir onödigt dyrt. Det behövs marknadshyror på nya lägenheter inte befintliga bestånd, detta hade ökat incitamentet för byggande av hyreslägenheter. Man kan inte sätta pristak och sedan förvänta sig att det byggs billiga lägenheter.
Men allt handlar inte om avregleringar. Planmonopolet bör kunna betalas av byggherrar och det är bättre om kommunerna involverar fler byggföretag när man bygger nya områden. Om det ska byggas tätbebyggda och levande blandstäder behövs mindre prat om blandstäder och mer konkreta åtgärder. Därför bör alliansen inse att det krävs en serie genomgripande reformer av bostadsmarknaden, från första spadtaget i byggandet till andrahandsmarknaden. I dagarna har man tagit några myrsteg framåt. Det håller inte i bostadsbristens Sverige.
Av Adam Cwejman 09 maj 2012 11:02 |
Författare:
Adam Cwejman
Publicerad: 09 maj 2012 11:02
Ingen faktatext angiven föreslå
Politik, &, Samhälle, Övrigt, Ungdomspartiledarna, på, Sourze, Politik & Samhälle, Övrigt, Ungdomspartiledarna på Sourze, adam, cwejman, konkreta, åtgärder, behövs, lösa, bostadsfrågan, rimligt, alla, lägenheter, ska, ha, exakt, samma, standard, många, studenter, exempel, tänka, sämre, standard, betyder, lägre, hyra, bättre, läge | föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå