sourze.se
Artikelbild

Hillevi Engströms ansvar minska risken att anställa fel

"Skulle Regeringen vilja stimulera företagare att i större utsträckning anställa personer som i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden måste de ta bort den stora risk och kostnad det innebär om man anställer fel person."

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström försöker, som politiker alltid gör, skylla på någon annan. Nu gäller det ungdomsarbetslösheten och hon påstår att företagen inte tar sitt ansvar. Hur vore det om hon i stället medgav att det faktiskt är ett politiskt ansvar att arbetsmarknaden fungerar. Det är ett politiskt ansvar att ungdomarna får den utbildning de behöver för sitt framtida arbetsliv. Det är ett politiskt ansvar att villkoren för att anställa är rimliga och leder till att företagen faktiskt anställer, i detta fall de arbetssökande ungdomarna.

Regeringen har länge arbetat på den så kallade arbetslinjen. Vilket innebär att det skall löna sig att arbeta, så att alla vill eller tvingas ta ett arbete. Men det har inte räckt. Det lönar sig i dag att arbeta jämfört med att inte arbeta , så den faktorn har man ordnat. Det Regeringen har glömt bort är att ungdomarna också måste göras anställningsbara. Visserligen har man länge satsat på utbildning, men det har inte blivit rätt. Ett stort antal företag lever i en helt annan verklighet än vad politikerna tycks tro. Det är bristen på arbetskraft som hämmar utvecklingen. Jag medverkar i flera företag som med ljus och lykta letar efter personal och har gjort det i åratal. Att hitta lämplig personal är det största problemet för att växa vidare. Det hjälper inte att anställa vem som helst, utan personalen måste vara lämplig. Att ta vem som helst och omutbilda vederbörande går inte av konkurrensskäl - det betalar inte kunderna för.

I anställningsbarheten ligger också att villkoren för att anställa och, för det fall anställningen inte fungerar, att också kunna avveckla den på rimliga villkor. Nu hävdar Regeringen att inte det heller är deras ansvar, utan att det är arbetsmarknadens parter som skall ordna detta. Å andra sidan har politikerna stiftat en lång rad lagar som reglerar förhållandena på arbetsmarknaden. Det är Regeringens ansvar att föreslå lagregler, därför kan man inte smita från sitt ansvar i denna fråga heller.

Skulle Regeringen vilja stimulera företagare att i större utsträckning anställa de personer som i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden måste de ta bort den stora risk och kostnad det innebär om man anställer fel person och behöver avveckla den anställningen. I dag vågar man inte anställa för risken att det kan bli fel. Det drabbar alla som av någon anledning tillhör någon grupp som anses ha svårt att finna arbete. De vågar man inte chansa på.


Om författaren

Författare:
Bengt Stillström

Om artikeln

Publicerad: 13 apr 2012 12:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: