sourze.se
Artikelbild

TV-matchen vanns av - Strindberg

Kommersiella kanaler förlorade redan vid uttagningen på grund av ensidigt amerikanskt utbud och enormt långa reklampauser.

Matchen i TV:s lördagsunderhållning är avgjord.

De nominerade var: SVT 1 med Melodifestivalen i Malmö, SVT 2 med Strindbergs Gustav III, finsk TV med finalen i Finlands melodifestival, tysk TV med Carmen Nebel.

Kommersiella kanaler förlorade redan vid uttagningen på grund av ensidigt amerikanskt utbud och enormt långa reklampauser.

Strindbergs Gustav III vann. Han är makalös, den där Strindberg. Jag ångrar inte att jag tittade på pjäsen från 1974 med många gamla, redan bortgångna, duktiga skådespelare. Det är inte många som slår Strindberg och dessutom lyckades han få sina vänstersympatier med i skådespelet. Han fick också med sin avsmak mot kungamakten. Det var skönt att titta på, mitt i denna rojalistiska Estelle-yra som har ockuperat Sverige.

Senare läste jag i tidningen att finlandssvenska Pernilla Karlsson vann i Finland. Hon sjöng sin låt på svenska. Så, i Eurovisionstävlingen i Baku får vi och miljoner andra höra svenska från estraden. Det var länge sedan sist. Vissa menar att om 100 år är engelskan helt dominerande även i det civila livet. Svenskan blir ett nostalgiskt språk som engelskan har flyttat till små isolerade öar på landsbygden. Och Strindberg läses bara i engelsk översättning.

Som mångårig invandrare i Sverige jag har betalat skatt i Sverige i 53 år blev jag glad när Lisa Miskovsky och Danny Saudeco gick vidare till Globen. Lisas mor är från Finland och hennes far från Tjeckien. Dannys mamma är boliviansk och pappan är från Polen.

Tysk TV och Carmen Nebel, henne kan man bara älska. Hon är programledare för underhållning som brukar ta 2,5 timme. Hon är så närvarande och proffsig...


Om författaren

Författare:
Unto Seppälä

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2012 15:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: