sourze.se
Artikelbild

Sverigedemokraterna på väg nedåt

Det är upp och ner i politiken. Just nu ser det som om Sverigedemokraterna håller på att tappa en massa tidigare besvikna S-väljare.

De senaste Sifo-siffrorna var säkert ingen munter läsning för Sverigedemokraterna. Att förlora en tredjedel av sina sympatisörer är verkligen anmärkningsvärt. Och man behöver inte fundera mycket över vart de har gått. SD byggde ju sin stora framgång i senaste valet på besvikna S-väljare. Med Löfven som ny partiledare så kan sossarna börja hoppas igen. Men bara om Löfven koncentrerar sig på de viktiga frågorna och satsar på framtiden. Sahlin satsade ju i sin katastrofala valkampanj på främlingsfientligheten. Men fotfolket vill inte höra om elände, utan vill ha positiva saker att se fram emot.

Sverigedemokraternas röster i förra valet var lätt fångna och de kommer säkert att bli lätt förgångna. Det kommer inte att dröja länge förrän partiet halkar under 4. SD är egentligen en främmande fågel i Sverige och den kommer snart att flyga sin kos. Om de redan nu under mandatperioden hamnar i träsket så kommer de snart att dödförklaras. Och det får förstås konsekvenser både för Alliansen och de rödgröna.

För Alliansen är det mycket bra om SD försvinner. Nu gick man upp 1,1 i den här Sifomätningen och det är ju en god indikation på att man håller ställningarna. Det vill säga under förutsättning att KD piggnar till, men det är ju inte helt säkert. Har man en gång börjat rutscha ner i opinionen så är det lätt att det dröjer länge innan det tar stopp. Det kan både KD och SD få erfara. Och har man väl börjat klättra i opinionen så blir det fler som följer med i framgångståget. Tiden fram till valet kommer att bli mycket intressant. Och efter valet 2014 kanske två riksdagspartier har försvunnit från den rikspolitiska scenen.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2012 09:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: