sourze.se

En spännande tid börjar med Juholts avgång

Socialdemokraternas utmaning är just nu att våga se sig i spegeln och inse att de flesta av deras frågor har blivit stulna, och att deras identitet är skräckinjagande grå.

Ja, då var den "Juholtska" eran över, och de flesta kan dra en lättnadens suck. Han kunde ha fortsatt - enligt Carin Jämtin så hade Juholt förtroende in i det sista. Han talade i i ett köpcenter i Oskarshamn, där det utropades ett rungande "nej!" när sa att han skulle avgå. SVT gjorde sin värsta blunder på många år när de missade att visa talet på grund av ledningsfel.

Men, nog om det - vad kommer nu att hända med Socialdemokraterna? Det är ett parti där många av anhängarna lever kvar i den gyllene epoken kring 50- och 60-talets utbyggnad av välfärden. Håkan Juholt försökte i någon mån föra politiken tillbaks till den tiden, men det går inte. Socialdemokraterna har varit, kommer vara, och är tvungna att vara, ett nyliberalt parti, även om de påstår något annat. Så vad skulle en ny kandidat göra? Kan de börja med att ta tillbaka skattesänkningarna för vanliga löntagare som alliansen drivit igenom under sin mandatperiod? Kan de nu säga att de är ett "arbetarparti", när de ska börja jaga röster i Stockholm? Svaret är nej på båda frågorna.

Socialdemokraterna har hamnat i en oerhört jobbig situation. Deras identitet är utsuddad, och det opinionssiffrorna visar är något som nog ger hela partiet mardrömmar. Jämtin tryckte i sin presskonferens på att politik skapas i både de små och stora leden - som om det var en nyhet - och jag har aldrig sett en partisekreterare så leende och glad, för att just ha meddelat att partiledaren avgår.

Socialdemokraternas utmaning är just nu att våga se sig i spegeln och inse att de flesta av deras frågor har blivit stulna, och att deras identitet är skräckinjagande grå. Vem som blir nästa partiledare? Jag tror det blir Jämtin, men vi får se. En spännande tid börjar.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 23 jan 2012 13:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: