sourze.se

Göran Persson pratar snömos

Göran persson uttalar sig med hjälp av företagspengar men med en pondus som politiker, vilket han inte är.

Jag vet inte om det är något att bry sig om när Göran Persson pratar idag. Det man kan säga är att han inte pratar som en politiker, utan som en man med en mängd företag bakom sig, som betalar för att han ska prata med det politiska kapital som han egentligen inte har längre. Nu går han ut på Newmill och tycker att Sverige ska gå med i EMU efter att först länder som Tyskland och Frankrike har struntat i att följa Maastricht-fördraget utan att ha blivit straffade, medan Grekland och Italien blir uthängda för att de har blåst upp sin ekonomi inför anslutningen till EMU.

Göran Perssons argument är rent politiska och demokratiska, det vill säga att Europa förlorar ett demokratiprojekt om vi inte går med, ett demokratiskt projekt som många fördömer och kallar för teknokrati och etlism. Se hur två länder, Tyskland och Frankrike, uttalar sig om hur Europas framtid ska se ut. Är det några andra länder som uttalar sig? Nej, alla är tysta och sitter lugnt i båten och hoppas på att allt ska gå bra.

Om EMU spricker så kommer Tyskland bli de som vinner för tyskarna kommer få en så stark valuta och de kommer köpa sommarstugor i Sverige, säger Persson. Vad ska man säga om sådana argument? Nå, låt gå för att Tyskland får en stark valuta. Det de möjligen kan göra är att skapa ett utrymme att trycka sedlar, såsom USA har gjort i alla år. Dollarn kommer på sikt att bli en skräpvaluta när världen säger att det finns för många, det blir till slut inflation och innan det är det risk för att de inte kan styra sin egen valuta och den kommer hamna på ett högt läge och då blir det problem med överhettning, det vill säga de kommer inte kunna korrigera sin egen valuta, något som det är enklare för Sverige att göra och det har ju visat sig vara ett alldeles utmärkt sätt.

Allt detta sköts av marknaden, men slipper man vara en valuta som alla springer till så är det en fördel. Vem det är som betalar Göran Persson för att ställa upp på intervjun vet jag inte, men trovärdig är den inte och den är ekonomiskt helt galen och det demokratiska skälet är löjeväckande - men som en åsikt, ja, då är det Görans och den får han gärna uttala, men då ska det framgå.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 12 jan 2012 14:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: