sourze.se
Artikelbild

Sverige borde bygga pyramider

"Lösningen på sysselsättningsproblemet är väl att göra som de gamla egyptierna."

"Måhända måste vi i morgondagens samhälle liksom Egyptens gamla faraoner bygga väldiga pyramider för att sysselsätta medborgarna" Väinö Linna

Brist på arbete och sysselsättning ser ut att bli den stora framtidsfrågan. För närvarande finns det 1, 5 miljarder arbetslösa. Och resten av världen ser ut att plågas av fritidsproblem. Enligt Linna är det arbetet som gör livet meningsfullt. Människan måste ha något att göra. Men han har ingen radikal lösning på nutidens problem. Alla klagar och är missbelåtna och ser inte de "rikedomar" de har.

Lösningen på sysselsättningsproblemet är väl att göra som de gamla egyptierna, det vill säga att bygga pyramider. Nu är de egyptiska pyramiderna inte längre något att hänga i julgranen. Om tusen år lär det bara vara grus- och stenhögar kvar. Och dem är det föga intressant att titta på.

Men nu vore det något för Sverige att bygga nya. Ingenjörskonsten har ju utvecklats oerhört sedan egyptierna startade sina byggen. Nästa vecka ska jag skriva till rektorn för KTH, Peter Gudmundsson, och föreslå byggandet av en jättelik pyramid. Det vore något för hans studenter att jobba med som examensarbeten. Pyramiden borde lämpligen byggas på en naturskön höjd i Småland. Smålänningarna är ju stenrika i alla bemärkelser. Och eftersom de flesta är frireligiösa, så får de tack vare sin pyramid närmare till Himlen. Och så är det ju nära till en potentiell stor sponsor, nämligen IKEA, som kan stå för inredningen.

Det gäller nu att satsa stort redan från början. Så pyramiden borde bli 1000 meter hög. Och med 45 graders vinkel så blir väl omkretsen vid basen 8 kilometer. Fem varv runt pyramiden blir som ett maratonlopp. Det borde bli en stor attraktion att ordna ett sånt lopp varje år. Det här bygget kommer förstås att bli en jättelik utmaning för ingenjörer och tekniker. Ja, även för konstnärer och miljöaktivister. Pyramiden blir självklart självförsörjande med el. Högst upp har man ett tystgående vindkraftverk som alstrar tillräckligt med ström. Och varför inte utnyttja solen med solceller. Och allt regnvatten tar man också vara på. Om det finns tillräckligt med snö på vintern kan man ha störtloppstävlingar nerför pyramiden, mer hisnande än Hahenkammrennen.

Utsikten från toppen blir förstås också hisnande. En stor restaurang där med panoramautsikt runt om är en självklarhet. Det borde också vara möjligt att promenera upp till toppen. Men efter 900 trappsteg så lär man nog vara ganska träig i knäna. Då blir det skönt att ta hissen ner. Hur pyramiden ska se ut invändigt är också något för experterna att grubbla över. Det här är verkligen en enorm utmaning.

Finansieringen borde inte heller vara nåt problem. Antingen genom frivilliga bidrag eller genom att man anordnar stora pyramidspel. I sista hand kan man kanske tänka sig att låna 3000 miljarder euro av ECB. Att hitta arbetskraft till det här projektet blir också enkelt. Det torde anses som en merit att ha varit pyramidbyggare. Egypten hade ju inte några problem att få arbetskraft, så det rika Sverige borde inte vara sämre. Och om det gäller kvalificerade sprängningar kan man ju alltid anlita experter från Kumlabunkern.

Om det nu är något krut i Peter Gudmundsson så borde han initiera det här jättelika projektet. Efteråt skulle han då precis som Horatius kunna säga: "Exigi monumentum aere perennius" "Jag har uppfört ett monument varaktigare än koppar". Smålandspyramiden kan bli en världsattraktion och en pyramidal succé.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2011 11:48

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: