sourze.se

Småpartierna har fått dödsångest

Politikerföraktet påstås var stort här i landet. Men det är ett orättvist påstående. Politikerna är som alla vi andra, bara extra mycket självcentrerade.

Det är tydligen få som uppfattat att livet och verkligheten är helt absurd. Och att det egentligen inte finns mycket som man kan ta på allvar. Men det är allvarstyngda människor som dominerar samhället. Och i Sveriges riksdag dominerar de till hundra procent. Att vara politiker måste betraktas som en psykiatrisk diagnos, allt enligt engelsmannen Auberon Waugh. Erik Helmersson: "Waugh: Politik är sjukdom", DN 2/10. Om man kan undra om det inte stämmer när man ser vad som utspelas just nu i svensk politik. Småpartierna har fått dödsångest och gör allt för att leva så länge som möjligt. Helt klart är att politikerna blandat ihop politik med idrott. Politik har blivit att tävla och försöka vinna. Just nu är det Mats Odell som ska ut på skådebanan och visa upp sig. Och man kan befara att han gör det bara för sin egen skull och framför allt för att få revansch. Men han gör det garanterat inte för Sveriges bästa och för vad som gagnar alla här i landet. Det är oerhört pinsamt med denna marknadsföring av sig själv. Inte mycket till ödmjukhet precis.

Nyss hade vi samma skådespel med Centerpartiet. Annie Lööf upprepade hela tiden: jag kan, jag kan, jag kan. Att få upp centern till 15 procent betyder allt. Om Alliansen samtidigt kraschar så betyder det mindre. Och nu löper Lööf gatlopp i media och gör sig till. Allt för att visa sig folklig. Men det är bara pinsamt.

Nej, nästan alla politiker är oerhört självcentrerade och gör allt för att visa upp sig. Och alla har de ekonomiska rådgivare som talar om för dom hur de ska få så många förmåner och så hög pension som möjligt. Och det är ingen som skäms över detta fifflande.

Självklart skulle jag vara likadan om jag vore politiker. I mitt dagliga liv uppträder jag som en politiker. Fifflar om det går och svarta pengar har jag inget emot. Och jag anstränger mig extra för att få så lite skatt som möjligt. Jag är alltså en genomrutten person. Men sanningen är den att det där med att vara människa måste betraktas som en psykiatrisk diagnos. Alla är vi mer eller mindre sjuka i huvudet. Och ju äldre vi blir desto sjukare blir vi.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2011 08:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: