San Marino är vad geografer kallar för en "enklav", nämligen ett litet suveränt land omgivet av ett annat land. Detta är rätt ovanligt, och än mer ovanligt är landet San Marino, vars 61 kvadratkilometer ligger inbäddade i Italien. Det som dock gör San Marino ovanligt är att landet är en av Europas och världens äldsta suveräna stater, bildad år 301. Landets officiella namn är för övrigt Repubblica di San Marino.
Landet har inga tågförbindelser och ingen egen flygplats, men delar flygplats med närliggande Rimini. Det är dock lätt att ta sig till San Marino med Ryan Airs direktlinje från Skavsta till Rimini som bara tar drygt två timmar. Flygbolaget har flertalet avgångar i veckan men det gäller att snabba på, rutten tar snart "semester" och återkommer förhoppningsvis inget är dock klart än till nästa vår. Från flygplatsen är det sedan bara en kvarts resa med lokalbuss till Rimini centrum med buss nummer 9 10 kronor för enkel resa. Gå sedan av vid järnvägsstationen och byt till San Marino-bussen som avgår från en egen hållplats mitt emot stationen. Det går åtta bussar dagligen i båda riktningar och en tur och retur-biljett går på cirka 80 svenska kronor. Restiden till San Marino är en timme.
Väl framme vid slutstationen är det sedan endast några få minuters promenad till det mysiga, trestjärniga familjeägda hotellet Joli, som byggdes på 1960-talet men som sedan dess genomgått ett par genomgripande renoveringar. Hotellet erbjuder flera alternativ när det gäller bekvämlighet och rumstyp, modernt eller vintage. Den trevliga receptionisten talar utmärkt engelska, vilket man som turist inte alltid kan räkna med. Landet var tidigare vad man kallar för "skatteparadis" men i och med att omvärldens krav ökar på transparens inom banksektorn minskar också San Marinos betydelse som skatteparadis.
Landet har få invånare; endast drygt 32 000, varav några tusen lever utomlands, bland annat i USA, Kanada samt Italien. Landet kan också stoltsera med att invånarnas livslängd är bland den längsta i världen landets kvinnor blir i genomsnitt 84 år och att det är en av Europas starkaste ekonomier med en BNP på över 50 000 US Dollar. San Marino har inte heller någon statsskuld. Sjukvården är fri och skulle en invånare behöva opereras utomlands, står staten för hela notan. Det är dock enligt uppgift inte helt lätt att bli invånare med tillgång till flera generösa förmåner, däribland låga inkomstskatter. Det krävs tydligen att man bor i landet i trettio år, och då helst även är gift med en invånare, innan man ens kan tänka tanken.
Vad lockar då miljoner turister 3 miljoner 2010 årligen till detta land? Tax Free-shopping kanske? Efter att även besökt Andorra läs mer i kommande artikel så kan man konstatera att lillebror San Marino inte håller särskilt låga priser på parfymer, sprit samt cigaretter om man jämför med Andorra. Det är visserligen cirka 10-20 procent billigare än Italien, men det är inget man hoppar jämfota av glädje över precis. Något som jag tycker man ska satsa på istället, för att imponera på sina vänner, är att köpa lokalproducerad choklad, limoncello, grappa, muscatviner samt det exklusiva och goda röda Tessano-vinet, speciellt Riservan från 2007, en limiterad årgång på endast 8 500 flaskor för ynka 100 kronor flaskan. En rolig affär hittar man på Via Basilicus som är en av huvudgatorna. Här hittar man en alkoholbutik som både heter Systembolaget och Alko den finska motsvarigheten till Systembolaget vilket vittnar om många nordeuropeiska turister.
Det som verkligen lockar många turister att handla är landets vackra frimärken observera dock att dessa frimärken endast kan användas inom landet. Man betalar med Euro i San Marino och landet har fått tillstånd att prägla egna baksidor till sina mynt, vilket givetvis lockar samlare. Jag hade själv turen att få ett fint San Marino-präglat Euro-mynt vid en växling i en butik. Köper du ett set med alla dessa mynt, vilket man hittar i alla turistbutiker, får du betala minst 4-5 gånger värdet, vilket självklart genererar landet såväl butiksägaren stora vinster. Här går det även att köpa allt från armborst och soft air guns till samurajsvärd, vilka troligen packas ner i huvudbagaget när man reser hem, för som handbagage lär det inte gå att ta ombord på flyget.
Av Mikael Björnfot 06 okt 2011 10:43 |
Författare:
Mikael Björnfot
Publicerad: 06 okt 2011 10:43
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå