sourze.se
Artikelbild

Livet på en catwalk

Göteborgs paradgata Avenyn påminner ofta om en catwalk. Människor som rör sig där är medvetna, de har hittat en stil och de visar upp den på Avenyn.

De visar att de har god smak, att de väljer passande färger att de vet vad som är inne. Många är jättesnygga, välmålade, välklädda. Och stylade. Både killar och tjejer. Snygga, välfrissade, fräckt klädda. Som om snygghet, utseende, smak var det som gällde. Och som om inre kvaliteter var oväsentliga.

På Avenyn rör sig alla. Inte bara dessa modelliknande människor. Där finns alla sorter. Gamlingar som lagt av att försöka vara någon, där finns skamlösa utslagna, där finns enstaka som verkar omedvetna om att man skall vara medveten om sin framtoning. Men det är dessa modeller av H&M-affischer som har satt ribban. De har lyckats förverkliga de skönhetsideal som gäller.

I bland ser man sådana som har misslyckats. Misslyckats med att hitta en stil, misslyckats att leva upp till rollen av modell på catwalken. De verkar tyngda och skuldmedvetna, medvetna om att de är för tjocka, för fula, för långa, för korta, för trubbnästa. Att de inte har något modellutseende. Hos många finns det undflyende blickar, rädsla och skygga beteenden, skamsenhet över avstegen från perfektionen och estetiken, och skamsenhet för att de inte platsar in i den stilfascism som råder.

Så är det inte i Afrika. Är en kvinna tjock i Afrika så har hon ingen undflyende blick, hon skiter i om hon inte platsar bland modellerna, har inget dåligt samvete för sin korpulens och sin tyngd. Hon kräver det utrymme hon behöver, som alla människor, och hon låter inte estetiska ideal hindra sig från att vara människa. Hon är glad, fri och spontan, som alla andra. Som alla andra är i Afrika.

I Afrika är dom sig själva och lever i nuet, de försöker inte göra om sig till avbilder av skyltdockor.

Men detta gäller inte på Hard Rock Café i Mombasa. Där är afrikanerna stylade som de värsta svenskar, sitter och stirrar ner i sina mobiltelefoner och signalerar att deras värld är total fast de sitter ensamma, att de är fullt engagerade och inte har behov av andra människor. På Hard Rock Café i Mombasa där sitter välklädda, stilmedvetna, välutbildade, yngre afrikaner. De ser ut som H&M-affischer och verkar ha förstått att det gäller att kunna gå på catwalken för att man ska tillåtas leva. Som de värsta västerlänningar.

Ingenstans verkar eliterna ha fattat att våra värden är perverterade och vår livsstil manipulerad av reklam. Som nu sprids globalt


Om författaren

Författare:
Jan Wiberg

Om artikeln

Publicerad: 19 sep 2011 11:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: