sourze.se

Finland och ”judefrågan”

"Finland hävdade att man inte hade någon judefråga både för Hitler och Himmler. Saken var den att begreppet jude inte var officiellt, enligt lagen var medborgarskap enda kriteriet att sålla bland folk och ingen hade judiskt medborgarskap!"

Som hälften finne ansåg jag mig behöva ta reda på fakta i frågan. Jag antar att det finns ett visst allmänintresse i saken.

Finland tog emot cirka 570 judar under kriget, varav 500 var flyktingar. Av dessa vidarebefordrades sammanlagt 238, varav 168 flyktingar.

Flyktingar:
- 330 cirka judar från Tyskland, Österrike och Tjeckien fick asyl
- 170 från övriga länder fick asyl
- 160 av dessa 500 skickades vidare till Sverige
- 8 flyktingar avvisades OLAGLIGT till det av Tyskland ockuperade Litauen - vilket ledde till statspolischefens avgång

Krigsfångar:
- 70 judiska krigsfångar som ingick i en grupp på 2 200 ryska krigsfångar skickades till Tyskland. Dessa utväxlades mot 2 200 finska krigsfångar som Tyskland hade fått av Sovjet.

Övrigt:
Finland hävdade att man inte hade någon "judefråga" både för Hitler och Himmler. Saken var den att begreppet "jude" inte var officiellt, enligt lagen var medborgarskap enda kriteriet att sålla bland folk och ingen hade "judiskt medborgarskap"!

Att Finland med fog kan ha gott samvete vad gäller just judar betyder inte automatiskt att allt annat var i sin ordning - det är en utredning som jag får komma med senare.


Om författaren

Författare:
Jarmo Palomaa

Om artikeln

Publicerad: 09 sep 2011 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: