sourze.se

Läkemedelsverket hoppas att du snart kan få din medicin, Ellinor!

Svar till Ellinor Abrahamsson: "Hej Ellinor, det låter hemskt med de symptom du beskriver. Jag förstår verkligen din önskan att få en behandling som kan hjälpa. Så här blir en beskrivning av situationen med Xyrem ur Läkemedelsverkets perspektiv."

Svar på "Varför är vi narkolepsisjuka ingenting värda?" av Ellinor Abrahamsson, Sourze 26 aug 2011.

Xyrem är godkänt sedan 2005 genom en så kallad central EU-procedur, det vill säga det blir godkänt i alla EU-länder samtidigt. I Sverige är det därefter Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket TLV som beslutar om pris och subvention. Det är alltså TLV och det företag som söker om subvention i detta fall UCB som har kännedom om hur man handlagt dessa frågor från 2005 och framåt, men det har alltså inte marknadsförts i Sverige.

Under utredningarna av sambandet mellan Pandemrix-vaccination och narkolepsi har Läkemedelsverket haft kontakt med ett flertal läkare som behandlar patienter med narkolepsi. Under våren 2011 framförde de önskemål att få förskriva Xyrem. Vi tog då kontakt med UCB och uppmanande dem att försöka göra Xyrem tillgängligt för förskrivning så snart som möjligt. Vi vet att de skickat in en ansökan till TLV om subvention. TLV och UCB är de som kan ge besked om hur långt detta kommit.

Under sommaren 2011 har biverkningar vid Xyrem-behandling rapporterats från USA. Dessa har diskuterats vid den Europeiska Läkemedelsmyndigheten EMA men man har inte bedömt att de utgör hinder för användning. Dock är det extra viktigt att behandling med Xyrem följs upp systematiskt. Läkemedelsverket har föreslagit att det sker inom ramen för ett så kallat "kvalitetsregister" som drivs av de läkare som sköter narkolepsipatienter.

Jag hoppas att jag med detta lyckats klargöra hur ansvaret för godkännande, pris och subvention ser ut. Vår förhoppning är att Xyrem ska bli tillgängligt för förskrivning - med en systematisk uppföljning - inom relativt kort tid.


Om författaren

Författare:
Mårten Forrest

Om artikeln

Publicerad: 02 sep 2011 11:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: