sourze.se

Artisteliten samlas på Crimea-festivalen

"...till den som tycker att en ukrainsk musikfestival verkar lite halvtrist vill jag bara säga att de har en överraskning att vänta sig."

6 – 10 september samlas några av världens genom tiderna största artister i en liten semesterort på den ukrainska svartahavsrivieran. Den allra första Crimea Music Festival lovar stora överraskningar. Vad sägs om den amerikanska souldrottningen Gloria Gaynor hon som sjunger klassikern “I Will Survive” och den grekiske smörsångaren från 70-talet, Demis Roussos, som ska stå på samma scen som de två ryska megastjärnorna Alla Pugatjova och Sophia Rotaru? Det stannar inte där. Listan går vidare. Rysslands Mister Eurovision, Philippe Kirkorov, uppträder på samma scen, liksom Igor Nikolayev. Ni som minns 80-talets svenska tv kanske kommer i håg att det var han som sjöng duetten “Aquarius 1999”, först med Lena Philipsson på Jacob Dahlins Jacobs Stege och senare som gästartist på Lisa Nilssons debutalbum som utgavs av undertecknad. Tre artister till som ska uppträda på Crimea-festivalen är kända här i Sverige. De heter Dima Bilan som 2008 vann Eurovision Song Contest för Ryssland, och Ruslana som vann Eurovision Song Contest 2004 såväl som hennes kollega Ani Lorak.

Från Sverige deltar “Gravitonas”, en popgrupp bakom vilken Alexander Bard står – en man som ånjuter megakändisskap i östblocket. Jag tror inte att svenska folket begriper hur stor Alexander Bard är på andra sidan Östersjön, men för att beskriva det kan jag berätta att en 14-årig dotter till en av mina vänner i Litauen mycket väl visste vem Alexander Bard är. När jag frågade henne vad hon visste om Sverige svarade hon inte ABBA eller Roxette, hon svarade “Alexander Bard”.

På Crimea-festivalen 2011 framträder mängder med stora artister och hela utbudet kan ses i tv i många länder på den ryska kanalen “INTER TV”. Veckans höjdpunkt består av en låttävling ungefär som Eurovision Song Contest. Listan av deltagande länder är imponerande. De ukrainska festivalorganisatorerna har fått i hop en lång rad artister från länder som Australien, Dominikanska Republiken, Israel, Indien, Sri Lanka, Kenya, Uganda, Kina, Tunisien och Chile såväl som en lång rad europeiska länder. Jag har kollat in en del av dessa artister på You Tube och det är en rad riktigt duktiga musiker, så till den som tycker att en ukrainsk musikfestival verkar lite halvtrist vill jag bara säga att de har en överraskning att vänta sig.

Denna ukrainska minieurovision är inget skämt. Vad sägs om att hederspriset består av 100 000 dollar i kontanter! Första pris är 50 000 dollar, andra pris 30 000 och tredje 20 000. Det är ingen som kan påstå att ukrainarna sparat på krutet. Och den som vinner ska plockas av en jury bestående av en rad mycket kunniga musiker och artister, däribland allas vår egen Alexander Bard.

I egenskap av medieobservatör åker undertecknad till Yalta för att rapportera om festivalen. Ni kan läsa mer här på Sourze om en vecka.

Under tiden läs mer om festivalen på www.crimeafest.com


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 01 sep 2011 12:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: