sourze.se

Blir det en ekonomisk världskris?

"När en så övertygad anhängare av kapitalismen som Norberg börjar tveka om vart kapitalismen är på väg, är det kanske på tiden att göra en ny granskning av kapitalismen."

I DN debatt den 23 aug. 2011 har liberalen Johan Norberg givet en överraskande negativ beskrivning av världens ekonomi. Rubriken har följande lydelse: "Kaotiskt sönderfall väntar Europa om inget görs genast" och underrubriken är lika alarmerande: "Europas läge är kritiskt och vi måste agera nu. Annars riskerar vissa stater att kollapsa på ett sätt som hotar själva demokratin."

Särskilt viktigt finner jag följande citat vara:

"Europas 90 viktigaste banker behöver förnya lån på 5 400 miljarder euro de närmaste två åren. Det är 45 procent av EU:s BNP. I längden är räddningspaketen fruktlösa. De behandlar oförmåga att betala gamla lån och skapar behov av framtida räddningspaket. Bördan underminerar också de stater som lånar ut, oavsett om de gör det med kontanter eller euroobligationer. Spanien och Italien har redan gått från att vara livräddare till att bli potentiella drunkningsoffer."


Att Europa inte kan räkna med hjälp utifrån framgår av följande citat:

"2008 mildrades fallet när räntan pressades i botten och staterna spenderade. Den ammunitionen är avverkad. Räntan är försumbar och pengarna är slut. Vi kan inte heller räkna med hjälp utifrån då USA:s skulder påminner om Europas och Kinas tillväxt bygger på exporten till väst och en inhemsk stimulansbubbla som riskerar att brista."


Jag har kommenterat Norbergs bok "Till världskapitalismens försvar" i en artikel med rubriken "Försvar av kapitalismen övertygar inte mig". När en så övertygad anhängare av kapitalismen som Norberg börjar tveka om vart kapitalismen är på väg, är det kanske på tiden att göra en ny granskning av kapitalismen. Varje gång det har hakat upp sig för kapitalismen har ett krig räddat den, se på andra världskriget, Koreakriget, Vietnamkriget och Gulfkriget. De senaste krigen i Afghanistan och Irak har inte varit lika positiva för USA. De har i stället inneburit att USA har blivit svårt skuldsatt.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 25 aug 2011 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: