sourze.se

Höga gifthalter funna i märkeskläder

Kläderna kommer bland annat från Nike, Adidas, H&M, Calvin Klein och Converse.

Det började för ett par veckor sedan då det avslöjades att två stora danska modejättar hade för hög gifthalt i en del av sin klädkollektioner samt accessoarer. Företagen tog tillbaka en del av sortimentet men det skrämmande är att dessa sålts i butik sedan 2009.

Greenpeace, som haft koll på läget sedan en tid tillbaka och redan förra veckan ringde de runt till privatpersoner för att upplysa om detta samt be om finansiella bidrag att fortsätta kampen om att upplysa allmänheten samt driva på de företag som det gäller till bättre avtal och kontroller mot gifterna, har nu lagt fram en rapport som visade att det finns mätbara halter av miljögiftet NFE- nonylfenoletoxylat i två tredjedelar av de 78 klädesplagg som Greenpeace testade.

Kläderna kommer bland annat från Nike, Adidas, H&M, Calvin Klein och Converse. Puma var en av de företag som var snabbaste ut att ta tag i problemet när rapporter framvisades och H&M har svarat att de halter som påvisats är för låga för att man helt säkert ska kunna säga att kläderna innehåller NFE.

Mer information hittar ni på Kemikalieinspektionens hemsida.

Källa: Greenpeace, Metro


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2011 11:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: