sourze.se
Artikelbild

Var befinner sig själen när vi sover?

Frida Johanssons ställer ut stora blommor och sovande gestalter på Galleri J i Falkenberg.

Vilken slags känsla uttrycker betraktelsen av sovande människor? Är de endast passiva eller avslöjar de något mer? Vilar de sovande i sin sömn eller plågas de? Är de belåtna eller missnöjda? Verkar de avväpnade eller avvaktande? Laddar de upp inför en kommande resa eller vilar de ut efter hemkomsten? Var befinner sig själen när vi sover?

Jag vet inte om det var just dessa frågor som Frida Johansson grubblade över, när hon skapade sina verk utställda på "Galleri J" i Falkenberg. Blommor och människor för det mesta. Stora blommor och sovande gestalter. Vill man vara finurlig kan man tänka sig att de första uppstod ur de senares drömmar såsom Venus, gudinnan, föddes ur havets vågor. Blommor med rena, ljusa, ofta vita kronblad mot mörk, ibland helt svart bakgrund. Motiven är stora, de tar nästan hela dukens yta i besittning. De sprider inte förnimbar doft omkring sig, däremot ett magiskt skimmer som leder tanken till att de alla är synliga produkter framfödda av ett drömmande väsen.

Det skulle vara intressant att veta vilken relation som existerar mellan dessa två temata. Jag frågar konstnären själv om det. Frida svarar att blommor är ett motiv som följt henne länge.
- Jag mår bra av att måla dem, säger hon och tillägger: Mina bilder är ett slags berättande om det som finns i min närhet.

Även de sovande människorna måste ha funnits i konstnärens närhet. Kvinnor och män. Deras kroppar är noggrant iakttagna. Det händer att samma person förekommer i flera tavlor, fast i olika ställningar. De är anonyma, ofta med bortvänt ansikte. Alla är målade med objektivitet, i ljusa, klara, växlande färger. Stämningen är just så fridfull som anstår en midsommarnattsdröm.

Sömnen utspelar sig inför öppen ridå. De intima stunderna är utställda till allmän beskådan. Jag blir förstås nyfiken på att veta, hur det förberedande arbetet gick till. Frida berättar att hon fotograferar dessa personer medan de slumrar och sedan bearbetar/omarbetar hon fotona. I sovandets stund är de fascinerande, de förställer sig inte, tycker Frida och uttrycker sin vilja att undersöka detta tillstånd med konstens specifika metoder. Utan att behöva framföra ett visst budskap eller någon bestämd lärdom. Detta hindrar dock inte betraktaren att själv reflektera en stund över människans tillstånd när hon sover: hennes utsatthet, hennes sårbarhet och sinnlighet, hennes mystik också.

Frida Johanssons utställning hade vernissage förra torsdagen 18 augusti och pågår ända till 3:e september. Tidigare hade hon ställt ut på ett tiotal ställen, mest i Stockholm och på västkusten, något som man kan förstå, eftersom hon har sina rötter i Falkenberg.

De som vill göra sig en egen uppfattning om Fridas verk och inte har möjlighet att besöka "Galleri J", kan ta en titt på hennes hemsida: fridajohansson.weebly.com.


Om författaren

Författare:
Daniel Onaca

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2011 11:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: