sourze.se

Snart avgår Japans premiärminister Naoto Kan

"Kans popularitet visade en nedgång i en undersökning just dagarna innan naturkatastroferna i mars. Dock fick han ett uppsving efter katastroferna då hans slagord mot kärnkraft föll många i smaken..."

Om drygt en vecka avgår Japans nuvarande premiärminister Naoto Kan, som nu ger plats åt landets sjätte ledare på fem år.

Naoto Kan har efter naturkatastroferna den 11 mars i år förvandlats till toppmotståndare mot kärnkraft och i sin kamp mot kärnkraften har han skaffat sig fiender bland kraftbolag, byråkrater och politiker. Kans popularitet visade på under 20 procent i en undersökning just dagarna innan naturkatastroferna i mars, men fick ett uppsving efter katastroferna då hans slagord mot kärnkraft föll många i smaken. Dock sjönk den igen inom en månad då han till väljarnas bestörtning fick ge vika för käbbel och maktkamp. I juli i år vann han en förtroendeomröstning enbart för att han lovade att snart avgå.

En stark kandidat tippad till posten är nuvarande finansminister Yoshihiko Noda, som har en mildare åsikt kring kärnkraftverken. Exempelvis sade han förra veckan att han vill bilda en nationell regering, en koalition för att minimera risken att fastna i gamla hjulspår. Noda tror att en koalition kommer att föra regeringen framåt. "Detta förslag har jag presenterat med bland annat naturkatastroferna i åtanke", säger han. "För det som skedde i mars men även för kommande katastrofer." Sådana kan Japan räkna med då landet ligger på andra plats efter USA på världslistan över länder som drabbas av naturkatastrofer.

Det finns en oro hos många att Noda efterträder då dom anser att han är en marionettdocka åt TEPCO - Tokyo Electric Power Co. Rädslan ligger i att Noda inte kommer att göra det som är bäst för landet utan gå de stora bolagens ärenden. Opinionsundersökningar visar att 70 procent av befolkningen vill avveckla kärnkraften men de får starkt motstånd från Japans affärsgrupper och landets mäktiga byråkrati.

Källa: Länk: japantoday.com


Om författaren

Författare:
Jennie Johansson

Om artikeln

Publicerad: 22 aug 2011 13:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: