sourze.se
Artikelbild

Damlandslaget har ingen Zlatan

Varför finns det ingen Nadira, Aisha eller Ivana i Svenska damlandslaget? Flickornas pappor får skulden, men jag tror att det är klubbarnas fel.

För att spela fotboll krävs ett par skor, närheten till en gräsyta och en boll. Det är sportens främsta framgångsfaktor. Fotbollen utesluter inte någon på grund av föräldrarnas ekonomi. Ingen kan hävda att de inte lyckades bli Milans nästa anfallare på grund av att pappa var arbetslös och inte hade råd med en dressyrhäst som kostade en årslön.

Men frågan som gnager när jag följer damernas fantastiska VM-insats är varför det inte finns någon Aisha, Nadira eller Ivana i damlandslaget. Eller snarare varför ingen ifrågasätter varför det ser ut som det gör. Jossan, Caroline och Lotta bjuder på fantastiska insatser, men vi saknar damlandslagets Zlatan. En kvinna som har rest sig ur miljonprogrammets betong med en revanschlust som krossar alla murar och gör omöjliga klackmål.

Fotbollen spelar en avgörande roll för invandrares integration i det svenska samhället. Zlatan har betytt mer för integrationen än någon tung politiker eller tjänsteman någonsin kommer att göra. Han har tagit en självklar plats i den svenska folksjälen och det låter kanske fjantigt, men det finns många som aldrig skulle rösta på Sverigedemokraterna, enbart på grund av partiets tveksamhet till bolltrollaren ifrån Rosengård.

Herrfotbollen välkomnar alla och det är självklart att spelare ifrån olika kulturer deltar i svenska klubbar. Ibland gnälls det lite om att alla spelare i Malmö FF har utländska namn. Men om Svenssons unge släppte tv-spelet en stund och inte rotade så djupt i chipspåsen, skulle han också ha en chans att få spela med de svenska mästarna. Det är knappast ungarna i Rosengårds fel att Limhamnsbarnen inte orkar med att konkurrera.

Därför är det sorgligt att det ser helt annorlunda ut på damsidan. Eftersom jag tränar småtjejer i fotboll vet jag att det kommer att stiga fram damfotbollens "Zlatans", men det dröjer tio år till. När man kastar ut frågan om varför det ser ut som det gör, får invandrartjejernas pappor skulden. Det finns garanterat fall där det stämmer, men det är inte den generella sanningen. Sanningen är att vi som finns i klubbarna måste bli bättre på att välkomna tjejer som brinner av en lust att finna en plats i vårt samhälle. Gör vi inte det missar vi chansen att få se klackmål av tjejer som inte heter Svensson i efternamn. Vi missar också en chans att bjuda in och lära känna varandra. Det som kallas integration.


Om författaren

Författare:
Hampus Engqvist

Om artikeln

Publicerad: 20 jul 2011 13:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: