sourze.se
Artikelbild

Straffskalan för rattmörderi ett hån mot anhöriga

"Lagar måste ställas i relation till vad man utsätter andra för – i detta fall mord. Det räcker inte att bestraffa när det är för sent, det hjälper inte lilla Mercedes ett år, som nu är död."

Så har det då hänt igen, någon har dött, på ett så onödigt sätt – ett sätt som sedan negligeras av rättsväsendet. En liten ettåring har körts ihjäl av en misstänkt rattfyllerist. En familj, en släkt och en by är lamslagna av chocken och sorgen som orsakats av en man som tidigare varit fängslad för samma brott – rattfylleri. Omgivningen säger att de larmat flera gånger då han kört påverkad men att det inte gett resultat. Hur bör polisen gradera ett sådant larmsamtal? Hur bör vi agera då straffen, även om någon dör, är minst sagt futtiga? Bör inte polisen agera likadant om man ringer om misstänkt rattfylleri som om man larmar om att någon springer runt med en pistol? Resande av dödligt vapen?

En polis som jobbar på polishögskolan åkte fast med 2,2 promille, han behöll jobbet, fick dagsböter och futtiga enmånadsbestraffningar för att ha riskerat andras liv. Detta håller inte längre, inställningen till vad man utsätter andra för när man sätter sig bakom ratten full måste förändras. Detta brott måste hårdbestraffas, även om det rör sig om kändisar och poliser, Lindsay Lohan svarade i en intervju om det straff hon fått för att köra full i Vanity Fair att "det var alldeles för hårt, jag skadar ju ingen annan än mig själv!"

För några dagar sedan kördes en man ihjäl i Landskrona av fyra ynglingar som var påverkade och buskörde, han satt i en busskur med sin hund och skulle handla cigarretter åt en bekant. Han kom aldrig hem igen. Han var känd som en jättefin människa av omgivningen, hjälpte människor i sin omgivning och gjorde vad som förr kallades "sitt" för att vara en god människa. Nu är han borta. Dessa ungdomar är tidigare dömda för bland annat drograttfylleri, grov misshandel, våldtäkt och bankrån, ja, det är antagligen ingen överraskning att det är just de. Lagar måste ställas i relation till vad man utsätter andra för – i detta fall mord. Det räcker inte att bestraffa när det är för sent, det hjälper inte lilla Mercedes ett år, som nu är död.

Om man i nyktert tillstånd vet att man brukar ta bilen i vissa fall fast man druckit då är det ens ansvar att helt enkelt inte dricka, basta. Jag talade med en gammal arbetskamrat vid namn Agneta precis, sägas bör att hon är från Göteborg. Jag har inte träffat så många göteborgare, men om de andra är som Agneta, ja, då är det de som borde ha hand om straffskalan. Hon anser att både när det gäller rattfylleri och droger bör vi "spärra in dom jävlarna på livstid, jag vill inte ha såna dårar ute i samhället, det där med vård i öppen regi är skit!" Ja, Agneta är ju som hon är, hon säger vad hon tycker och ibland även om man inte frågar. För att vara på den säkra sidan vill jag poängtera att jag alls icke menar att hon är gammal, när jag skriver "gammal arbetskamrat" utan att jag jobbade en längre tid med henne. Man får vara försiktig med de där göteborgarna! Hennes far, han är också en riktig göteborgare, när han hörde att någon stulit min båt sa han: "Jag tycker dom skjuter folk alldeles för lite nu för tiden" Ja, Rune är inte att leka med, men gud vet om han inte har lite rätt ändå.

Frågan är hur ansvariga vi är för våra handlingar, innan vi börjar dricka eller droga. Det är ett hån mot de drabbades familjer med den straffskalan som finns idag, så är det bara.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 13 jul 2011 11:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: