sourze.se

Betty Ford död

Betty Ford, en av de mest färgstarka och frispråkiga kvinnor som levt i Vita Huset har gått ur tiden vid 93-års ålder rapporterar amerikansk media. Betty Ford var hustru till Gerald Ford, USA:s 38:e president 1974-1977 som avled 2006.

Mycket kan sägas om Betty Ford men rädd för att säga vad hon tyckte, det var hon inte. Inte många av USA:s presidenthustrur har rönt en sådan uppskattning och varit lika kontroversiella som Betty Ford. Men det var hennes uppriktighet och anspråkslösa sätt som gjorde henne populär. Hon var för jämställdhet, stödde legala aborter, diskuterade sex innan giftermålet och avslöjade att hon tänkte dela säng med presidenten i Vita Huset.

Gerald Ford som hade varit president Nixons vicepresident i bara tio månader blev president i augusti 1974 när Nixon tvingades avgå i samband med Watergate-skandalen. I september samma år opererades Betty Ford för bröstcancer. Inom några dagar hade 10 000 brev skickats till Vita Huset och över 500 telefonsamtal hade registrerats för att inte tala om alla blombuketter som strömmade in till Betty Fords rum på Bethesda Naval Hospital i Washington.

Under de följande månaderna, inspirerade av Betty Fords rättframma och modiga sätt att konfrontera sin sjukdom, gjorde att många amerikanskor tog kontakt med läkare och sjukhus för att få sina bröst undersökta. I november 1976 friskförklarades Betty. Hon fick en gång frågan om hon tyckte synd om sig själv när hon förlorade ett bröst. "Nej, verkligen inte. Jag har hört att kvinnor hellre skulle förlora en arm och jag kan inte förstå hur de resonerar. Det är så dumt. Jag kan fortfarande bära mina aftonklänningar".

Betty Ford besegrade cancern men hon övervann också sin alkoholism och sitt tablettmissbruk. Hennes missbruk hade börjat redan 1964 på grund av en nackskada. Hennes drickande tilltog alltmer i takt med att Gerald Fords politiska karriär tog fart. "Jag var övertygad att ju mer betydande Jerry blev desto mindre viktig blev jag", sa hon. Hennes ensamhet, dåliga självförtroende och avsaknaden av en examen från college bidrog till att hon tog sin tillflykt till flaskan.

Ett år efter paret Ford hade lämnat Vita Huset lyckades familjen övertyga Betty om att lägga in sig på sjukhus för behandling. Efter sitt tillfrisknade öppnade hon Betty Fords Center mot drogmissbruk utanför Palm Springs, Kalifornien 1982. Centret var ett direkt resultat av Bettys seger över alkoholism och drogberoende och bygger på Anonyma Alkoholisters tolvpunktsprogram. Många celebriteter har behandlats här genom åren, bland annat Elisabeth Taylor, Liza Minelli och Mary Tyler Moore för att nämna några.

Betty Ford var kontroversiell i många stycken. Vid den här tiden, i mitten av 70-talet, hade de konservativa krafterna i USA inte vuxit så starka som de är idag men hon fick utstå mycket kritik för att hon stödde legala aborter och var för vapenkontroll. Men det spelade ingen roll, USA och främst kvinnorna älskade henne. Hennes opinionssiffror låg runt 75 procent hela tiden.

Betty Ford gjorde Vita Huset mer avspänt. Under paret Nixons tid hade personalen blivit tillsagda att inte hälsa och hålla sig tysta. Betty ändrade på det. Vid måltider kunde det hända att presidenten och hovmästaren jämförde golfresultat. En gång när Gerald Ford klagade över att Betty blivit för smal så lånade hon ett skelett och klädde det i sin kappa och hatt och placerade det i presidentparets sovrum. När Betty kom tillbaka till Vita Huset efter sin bröstoperation välkomnades hon med en skylt av personalen med budskapet "Vi älskar Dig, Betty".

I en intervju med Margaret Truman president Trumans dotter inför hennes bok "First Ladies", efter att Betty hade lämnat Vita Huset sa hon att hon hade varnat presidenten att inte benåda president Nixon för hans inblandning i Watergate-affären. Betty ansåg att det beslutet hade kostat Gerald Ford valet 1976.

Eleanor Clift skriver i "The Daily Beast" att Bettys frispråkighet bröt mot alla politiska regler men gjorde henne älskad av kvinnor överallt och att hon också kommer att bli ihågkommen för att hon alltid gick sin egen väg trots det amerikanska samhällets konventioner.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 10 jul 2011 15:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: