sourze.se

Uppdragstagares rätt till a-kassa utreds

"För många kommer det här att ses som positivt eftersom reglerna blir tydligare. Det betyder att personer som söker a-kassa kan få klara besked när de tittar på sin situation."

Utredare Sören Öman vid Stockholms Universitet har lämnat en utredning om Uppdragstagares rätt till arbetslöshetsersättning.

Utredaren tar sin utgångspunkt i att det inte finns någon tydlig förklaring till vem som är uppdragstagare i lagtexten. Istället grupperas uppdragstagarna in under anställda eller företagare. Syftet med utredningen är att förtydliga tolkningen och besluten om a-kassa.

I utredningen finns en bra genomgång av de olika alternativen som förekommer på marknaden, från de tillfälliga jobben till egenanställningar anställningar inom kulturområdet. För många kommer det här att ses som positivt eftersom reglerna blir tydligare. Det betyder att personer som söker a-kassa kan få klara besked när de tittar på sin situation.

Regeringskansliet sammanfattar det så här:

"Den som haft en F-skattsedel eller registrerat sig som företagare ska alltid betraktas som företagare. Den som inte haft en sådan sedel eller registrering ska betraktas som arbetstagare om uppdrag har utförts för högst två olika uppdragsgivare. I andra fall får man göra en helhetsbedömning av uppdragen och särskilt beakta graden av uppdragstagarens beroende av uppdragsgivaren och inordnande i dennes verksamhet. Har uppdragen tagits via ett så kallat fakturerings- eller egenanställningsföretag ska man bortse från det företaget och anse att den som uppdraget utförts för också är uppdragsgivare."


Egenanställningsföretagen av Öman benämnda "faktureringföretag med faktureringsanställningar" utesluts helt ur bedömningen. Handläggare som ska fatta beslut ska inte ta hänsyn till att det finns ett företag som erbjuder anställning och har ett kontrakt med kunden.

Men två frågor är obesvarade:

1 Vad händer när a-kassans bedömare bortser från ett anställningsavtal när det gäller utbetalning? Ska försäkringskassorna, försäkringsbolagen och medbestämmande få samma frihet?

2 Hur ska alla de tusentals människor göra som går från ofrivillig arbetslöshet via en egenanställning till en vanlig anställning? Ska de låta bli att ta ett kort jobb för att inte "förbruka ett av två klipp på sitt klippkort" och gå hemma istället?


Om författaren

Författare:
Fredrik Arvas

Om artikeln

Publicerad: 21 jun 2011 09:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: