sourze.se

Du har rätt att vara kräsen på arbetsmarknaden

För ett tag sedan fick jag höra av en kille att om man inte hoppar på vilket jobb som helst, utan har mage att ha några som helst krav på sin arbetsplats, så är man totalt dum i huvudet.

För mig är det ett helt obegripligt resonemang. Om man nu ska arbeta större delen av ens liv så ska det vara på ett ställe som åtminstone är drägligt. Annars blir hela ens liv odrägligt.

Låter man folk köra med en dagligen på en arbetsplats, bara för att man ska få tillräckligt med lön i slutet av månaden för att gå ut och ta en öl med sina polare och sedan återgå till helvetet, så låter det för mig inte bara som att man ser livet som ett nödvändigt ont snarare än en gåva, utan även som ett säkert sätt att döda sin självrespekt.

Om man av en eller annan anledning inte kan eller vill plugga vidare 3-6 år efter gymnasiet så betyder det inte att man förtjänar ett skitliv. Det betyder heller inte att man behöver vara ointelligent eller lat.

Om man köper ett sådant koncept rakt av, oavsett vilka betyg man fick i skolan, så finns det däremot skäl till att ifrågasätta om man blivit tappad som liten, alternativt att man har blivit så bitter att det vanliga?, hederliga bondförnuftet förvandlats till ett minne blott.

Det finns en föreställning om att vissa människor, i synnerhet 80-talister är bortskämda. Den uppfattningen finns främst hos 40-talister, samma generation som är flitigast på att betona vikten av hälsan. Undantaget är när det handlar om jobb, för då är hälsan inte lika viktig som att göra sin "insats till samhället". Jobb som kan orsaka permanenta skador på kroppen, magsår och liknande stressrelaterade sjukdomstillstånd eller psykiskt lidande som i värsta fall kan leda en människa till självmordsgränsen, räknas inte in i ekvationen.

Om något sådant inträffar så ska man gå till farbror doktorn och få tabletter utskrivna, som kanske kan skjuta upp lidandet i ett par år. Ingen vikt ska läggs vid vad som orsakade detta från början och inga åtgärder ska vidtas för att liknande inte ska hända igen.

Nej, jag tycker att du förtjänar ett liv som du trivs med istället för att enbart tjäna som arbetskraft till politiker som säger sig kunna hjälpa dig när du blir sjuk eller gammal, för när du väl hamnar där så finns det inga garantier för att du kommer att bli väl omhändertagen, trots att du spenderat hela ditt liv med att göra allt som du blivit tillsagd att göra av pappa staten.

Tanken på att rättvisa existerar är vacker, men i verkligheten är den inte mer än en myt. Det är lika bra att du inser den obekväma sanningen redan nu, för det blir ingen guldstjärna i slutet av boken.


Om författaren

Författare:
Ann Velin

Om artikeln

Publicerad: 20 jun 2011 11:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: