sourze.se

Rött visar att handling får konsekvenser

Det var INTE på grund av att det var rea på grönt, rött och gult som de färgerna användes när trafikljusen uppfanns, utan det fanns en baktanke.

Nej, det är inte första april, även om jag nästan var beredd att tro det, och verkligen började fundera, efter en notis jag läste på text-tv.

Istället för den första april var det den 14 juni, och det är uppenbart att det råder en vansinnig idétorka i vår svenska huvudstad. Och det redan innan semestrarna har kommit igång på riktigt. Detta torra, varma, ökenliknande klimat, finns att hitta i flertalet stockholmspolitiker vars namn inte nämndes, men även i allas vår moderata infrastrukturminister Chatarina Elmsäter-Svärds huvud. Säkert finns det de som jublar och tänker "Äntligen!", men de vågar inte applådera alltför ljudligt, för då riskerar de att bli avslöjade som brottslingar, och det har de inte för avsikt att erkänna - att vampyrtänderna växer i munnen på dem när de är ute i trafiken.

Såväl bilar som cyklister bör få svänga höger mot rött ljus, lyder det budskap som, utan att det ska hymlas med, gör att jag drar öronen åt mig, och börjar fundera. Jag funderar på vart vårt samhälle är på väg egentligen, när människor till och med nästintill uppmanas av de styrande, högre makterna, i vårt, i vissa fall byråkratiska och juridiskt lagtyngda - men det utav en anledning och med en orsak - samhälle att faktiskt bryta mot lagen!

Argumentet? Lyssna på det här va: "Många cyklister kör mot rött ändå". Jaha, tänker jag då, det är ju inte alls bra om det är så många som redan gör det och därmed är lagförbrytare, men - herre gud..! Bara för att många människor gör samma brottsliga handling - ska det då bli lagligt!? Det verkar ju inte klokt! Och att dessutom låta bilisterna - som i många fall redan sitter där med vampyrtänderna i gapet - börja bete sig som de fått körkortet i flingpaketet eller som present med någon tidning..!? Gäller det någon, gäller det alla, eller vad?

Mycket kan helt plötsligt komma att bli lagligt om en stor grupp människor går tillsammans om det; gå in i en affär och plocka på sig det man behöver utan att sedan betala, till exempel... "Alla andra gör det ju..!?" Om alla misshandlar någon - blir det ett brott, eller vardag till slut eftersom det inte finns någon lag som säger att om man gör så, så får man också ta konsekvenserna av sitt handlande. Sitt eget handlande är det man väljer - INTE konsekvensen den handlingen följer blir!

Det fanns ytterligare ett argument för röd högersväng: Att det utan att nämna exempel är tillåtet i andra länder..! Ja, kära hjärtanes, säger jag bara. Mitt - försök till - motargument: Det är MYCKET som är lagligt i andra länder, men som inte är det här. Och - allt som är lagligt någonstans, är kanske inte av godo. Tillgången till vapen, till exempel.

Jag vill gärna tro att det finns en anledning och en orsak till att lagarna finns, och att de ser ut som de gör. Jag vill gärna tro att de grundar sig och bygger på att skapa en trygghet och säkerhet. Jag vill gärna tro att det finns en baktanke bakom dessa, och gärna som bygger på någon form av statistik. När en viss händelse utspelat sig alldeles för många gånger, inser man också att man bör sätta sig ner och se över lagen kring detta för att lindra och/eller minska framtida brott av liknande art, och för att förebygga. Man vidmakthåller och upprättar enheter som dels kan hindra att brott sker, och att när det sker - ge det straff som det är värt. Och det är detta man borde göra även idag:
1. Förebygga att det alls händer
2. Förhindra att det händer igen
Och visa de som bryter mot lagen, konsekvenserna. Finns inga konsekvenser efter ett dåligt beslut som leder till en dålig handling, fortsätter man! Så enkelt är det tyvärr!

Jag vill gärna tro att det fanns en mening och en baktanke med att göra trafikljusen i tre färger med tre olika betydelser. Rött, grönt och gult. Det fanns en baktanke, och det var inte en slump att det blev just de färgerna! Det handlar verkligen inte om att det inte fanns några andra färger att tillgå - att det var någon form av rea på just dessa färger just den dag trafikljusen uppfanns - utan det handlar om att få människor att förstå att man ibland måste stanna upp; ibland vänta på sin tur eftersom det KAN hända något riktigt otrevligt om man ändå kör vidare, ibland stanna eftersom det KOMMER ATT hända något riktigt otrevligt om man kör vidare, och att ibland är det helt enkelt helt och fullt okey att trampa gasen i botten - vägen är din! Och de som har rött eller gult, väntar på att just du ska passera.


Om författaren

Författare:
Maria Sågå

Om artikeln

Publicerad: 15 jun 2011 11:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: