sourze.se

Obama uppmanas uppmärksamma soldaters självmord

President Obama uppmanas att ändra principen om att inga kondoleansbrev skickas till soldater som begår självmord.

CNN uppger att en bilateral grupp av senatorer har skrivit ett brev till president Obama med uppmaningen att ändra den "okänsliga" principen att inte skicka kondoleansbrev till familjer där en soldat har begått självmord. Brevet som skickades till presidenten i förra veckan är undertecknat av 11 senatorer - tio demokrater och en republikan.

Principen ifråga, som många presidenter har följt, har varit ett hett ämne för protester ibland familjer med militär personal. CNN rapporterade om familjen Keesling vars son tog livet av sig i Irak under sin tjänstgöring där. När familjen fick veta att de inte skulle få ett kondoleansbrev från presidenten så skrev fadern Gregg Keesling till presidenten och till chefen för armén.

Vid tiden, uttalade Vita Husets pressekreterare, att man höll på med en översyn av den ärvda principen och att denna granskning skulle vara klar inom kort.

Gregg Keesling hävdar att hans sons självmord är resultatet av dels vad han exponerades för i krigets Irak och dels orsakat av krigsneuros.

I en ny rapport, som behandlar åren 2005 - 2009, sägs att en soldat man eller kvinna begår självmord var 36:e timme.

I brevet skriver senatorerna "att fortsätta med principen att inte skicka kondoleansbrev till soldater som begått självmord bara förstärker stigmatiseringen och överskuggar vad de har bidragit med. Det är helt enkelt oacceptabelt för USA att sända budskapet till dessa drabbade familjer att deras käras offer är mindre viktigt".


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 13 jun 2011 08:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: