sourze.se

Bin Ladins död: USA kränker västerländska rättsprinciper

"Demokratiska länder borde försvara demokratiska rättsprinciper och inte godkänna dåd som i andra sammanhang benämns terrorhandlingar."

USA har på cowboy-manér skjutit ned Usama bin Laden i livesändning till Vita Huset. Morden skedde i Pakistan. Landets ledning var inte informerad. Bilderna på dödandet kommer snart på TV. I färg. Att ta fångar var inte aktuellt. De politiska morden utomlands kommer att fortsätta. Jakten är redan igång.

Reaktionen från det amerikanska folket blev stilenligt. Glädjeyra på gatorna. USA hade tagit revansch från dådet där några al-Quaida-män efter några timmars amerikansk flygutbildning lyckades rasera två skyskrapor och döda tusentals människor. Amerikanerna har befriats från ett trauma som plågat dem sedan dess.

USA tar sig friheten att på utländsk mark tränga sig in i privathus och skjuta en obeväpnad terrorist och sänka kroppen i havet. Hur stämmer det med västerländska rättsprinciper och med folkrätten? Livets okränkbarhet? Förmodligen inte alls.

I de svenska politikernas kommentarer har det där med livets okränkbarhet liksom helt fallit bort, skriver Expressens Eric Erfors i en ledare, Om bin Ladin bott i Falun.

"Fredrik Reinfeldt tycks försvara insatsen med att det här är en person som i åratal varit helt okänslig inför dödandet.

Carl Bildt välkomnar nyheten och säger att en värld utan bin Laden är en bättre värld.

Håkan Juholt säger att det är sådant som händer när det blir en eldstrid.

Ett litet olycksfall i arbetet? Nja, tanken från USA:s håll och från fredspristagare Barack Obama var nog inte i första hand att ta bin Ladin levande.

Vilket stärks av att ett alternativ som övervägdes var 32 tunga bomber över al-Qaida-ledarens huvud. DN:s ledarsida fastslår att rättvisan hann äntligen i kapp Usama bin Ladin.

Vilken rättvisa? Den blinda vedergällningens? Öga för öga, tand för tand?

Jag vill inte förstöra segerfesten, nu när alla låter som sanna amerikaner, utan bara påminna om att det är fullt möjligt att uttrycka två saker samtidigt. Å ena sidan glädja sig över att det personliga hotet från bin Ladin inte längre existerar, å andra sidan beklaga sig över att han aldrig ställdes inför en domstol".

Några arabländer försöker nu med hjälp av demonstrationer och väpnat motstånd skaka av sig diktatorsstyre och nå fram till demokrati, fria val och ett rättssäkert samhälle. Demokratiska länder borde försvara demokratiska rättsprinciper och inte godkänna dåd som i andra sammanhang benämns terrorhandlingar.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 04 maj 2011 12:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: