sourze.se
Artikelbild

Svenska Hackare – en berättelse från nätets skuggsida

Är du på nätet? Läs den här!

Svenska Hackare – en berättelse från nätets skuggsida
Daniel Goldberg och Linus Larsson
Inläst av Thomas Bolme Sveriges bästa inläsare!


Vissa böcker får en att hamna i en sorts lyssnarkoma. Så är den här boken. Författarna har ett härligt sätt att skriva, plus att de har något att skriva om! Varför har inte den här boken blivit en sensation? Svaret är nog att den inte riktigt, på samma sätt som gammelmedia, skriker så att vargen kommer gång på gång. Det här med objektivitet har aldrig funnits inom nyhetsmedia, det enda som funnits är det som går att sälja och kunskapen om vilka delar av en händelse ska man ska plocka ut och blåsa upp, så att folk får panik. Istället förklarar de här pedagogiskt en mängd saker inom datorvärlden.

Författarna försöker dela upp hackare i olika kategorier – de unga genierna som leker, de som sysslar med datorsäkerhet och vill kränga sina tjänster, och så de vuxna som går ut med ett rungande "nu får det vara nog med larv i medievärlden!" Problemet är att det inte skapas något nytt. Nätet är idag endast ett medel för att få uppmärksamhet men det är fortfarande gammelmedia som bestämmer vad som är nyheter, vad som ska spridas och vad folket bör veta.

När Aftonbladet hackas av vuxna hackare, förstår man varför tiden står stilla i mediehavet. Vad ska göras? Aftonbladet blir förnedrade och hackarna vet inte vad de ska göra med sin makt. Tillslut börjar de klaga på att de inte får uppmärksamhet för att de har hackat TV3:s sida. Det är inte utan att man känner hur det far runt i skallen.

Det vuxna hackarna sätter fingret på ett problem – de vill något men de kan inte skapa sin egen makt genom att haka sig in hos dem som bestämmer, inte än så länge. När Wikileaks kom trodde jag att revolutionen var nära. Men nej, de började genast sälja papper och dokument till gammelmedia som kunde plocka ut det som tycktes passa dem, pengar är fortfarande drivkraften.

Problemet med dem som hackat de senaste åren är att det endast varit intresserade av att hacka, att visa att det går. Något annan syfte har inte kommit upp i ljuset. Jag tycker att alla som har en dator hemma borde läsa den här boken, det är en fantastisk genomgång av en historia som kanske känns ny, men som också den åldras.


Om författaren

Författare:
Mikael Vasara

Om artikeln

Publicerad: 02 maj 2011 10:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: