sourze.se
Artikelbild

Förenade Arabemiraten – inte precis minimalistiskt

Abu Dhabi och Dubai är två resmål som många solhungriga – och shoppingsugna – svenskar i allt högre grad väljer framför tidigare populära resmål som Kanarieöarna.

Förenade Arabemiraten F.A.E har mycket att erbjuda i form av aktiviteter som passar vuxna såväl som barn. Landet består av sju emirat där Abu Dhabi och Dubai är de som frekventeras mest av turister. Emiratens främsta inkomstkälla är oljan, men då emiraten letar nya inkomstkällor att ha i beredskap när oljan en dag tar slut, utvecklas turistindustrin mycket raskt.

Det finns i dag flera möjligheter att ta sig hit från Sverige. Turkish Airlines TA har nyligen startat en linje från Göteborg till Abu Dhabi via Istanbul, med möjligheter till stop over på ditresan eller returen, utan kostnad, vilket är ett mycket bra erbjudande. Turkish Airlines är ett flygbolag som för tillfället satsar stort och expanderar med allt fler destinationer. De grundades 1933 och det har expanderat kraftigt de senaste fem åren. Från Göteborg kommer TA att från och med sista maj att ha dagliga avgångar.

Jag har aldrig tidigare flugit med Turkish Airlines och såg mycket fram emot min resa med dem, och jag blev inte besviken! Flygplansmaten, som jag alltid, även i affärsklassen, ogillat på andra flygbolag, höll i TA:s ekonomiklass av högsta klass! Det är ingen överraskning att bolaget vunnit pris för bästa mat i ekonomiklassen. Komforten och servicen är heller inte att klaga på.

Efter mellanlandning i Istanbul och flygbyte, vilket gick mycket smidigt, var det bara en kort resa till Abu Dhabi, som var min slutdestination. Svenska medborgare behöver inte söka visum i förväg utan får det gratis på flygplatsen. Efter ankomsten tidigt på morgonen och smidig utcheckning var det skönt att ta en taxi till hotellet, det första av två som jag skulle bo på under min knappt veckolånga vistelse. Första hotellet ut var det dyraste hotell i världen som byggts hittills, nämligen Emirates Palace. Emirates är ett stort och ståtligt hotell med hela 302 rum samt 92 sviter. Jag blev uppgraderad och hamnade i en juniorsvit med all tänkbar lyx, som en privat butler, bubbelbadkar, väldig terrass som var större än rummet i sig och två gigantiska TV-apparater, en i sovrummet och en i vardagsrummet. Inredarna hade heller inte sparat på slantarna.

Givetvis har hotellet en egen beach, som bara den är 1,3 kilometer lång, samt ett stort spa i direkt anslutning till det separata och exklusiva poolområdet med flera pooler. Som hotellgäst känner man sig i allra grad högst ompysslad och det är svårt att ta in all prakt och lyx. Hotellet var ett av de första att erbjuda sina gäster en möjlighet att ta ut guld i en automatisk ”guldautomat” där guldpriset justeras kontinuerligt. Att köpa guldföremål, smycken och annat här nere är förmånligt ur ett svenskt perspektiv.

Hotellet erbjuder gästerna ett flertal restauranger av hög klass. Jag förälskade mig i hotellets Le Vendome Brasserie, där jag intog mina dagliga frukostar samt även lunch. Frukosten är lika storslagen som omgivningen med ett stort utbud av dryck, bröd, kalla och varma smårätter, färsk frukt, omelett a la minute och mycket mer.

Hotellet var först ämnat som ett representationshotell för emiratets utländska VIP-gäster och att det var tänkt som något av en symbol att använda i marknadsföringen av Abu Dhabi. Man är emellertid väl medveten om att det kommer att bli svårt, eller i varje fall ta lång tid, att få igen de nästan 20 miljarder SEK som hotellet kostade att bygga. Hotellet ägs av staten, men drivs av den internationella hotellgruppen Kempinski och idag utgör konserter, banketter och bröllop en stor och viktig del av hotellets verksamhet och man har på kort tid vunnit en rad priser, exempelvis Trophy of the Traveller. Ofta ordnas olika jippon av olika slag, ett exempel på detta är när hotellets stora julgran, som alltid står centralt i byggnaden, i julas kläddes med juveler till ett värde av 11 miljoner US !. Värt att notera är att inte ett enda smycke saknades när granen kläddes av efter julfirandet. Miljön är självfallet internationell men gäster från Tyskland, Storbritannien och Ryssland är de vanligaste. Att serva alla gäster kräver en stor personalstyrka och hotellet har 2 000 anställda från hela 50 olika länder.

Bästa tiden att besöka Abu Dhabi och Dubai är oktober till maj, övriga månader är det för varmt och fuktigt för att det ska bli behagligt. Emiraten är för det mesta mycket solsäkra och säkerheten på gatorna stor. Kriminaliteten här är nästintill obefintlig. Emiraten är muslimska och detta innebär att man som västerlänning får visa hänsyn vad gäller exempelvis val av kläder. Alkohol finns av naturliga skäl inte att köpa i butikerna, men i hotellbarerna. Abu Dhabi är mer fokuserat på kultur medan Dubai är shopping och åter shopping. Dock finns det även i Abu Dhabi gott om gallerior och här finns så gott som alla västerländska märkesbutiker representerade. De årliga reorna i januari och juni är omtalade och chansen att göra riktiga fynd är då också självfallet som störst. Prisnivån på exempelvis kläder är annars nästan som hemma. Det är emellertid trevligt att gå runt i butikerna och se deras sortiment. Den bästa, i varje fall största, gallerian är Marina Mall, som ligger bara tio minuters promenad från Emirates Palace. Här finns såväl skidbackar som skridskobanor inomhus. Det som också gör Marina Mall speciell är det torn som man kan åka upp i. Här finns restaurangen Tiara med en milsvid utsikt. För att kunna njuta av denna måste man emellertid köpa något, en drink eller en bit mat.

Avstånden i Abu Dhabi är inte långa men vill man ändå förflytta sig med hjälp av allmänna kommunikationsmedel finns det lokala bussar, som man kan ta för endast 1 dirham 2 SEK per resa, men var beredd på att bussen gör många kringelkrokar. Vill man snabbt ta sig från A till B är taxi att föredra. Att uppleva staden från bussen är dock en upplevelse i sig.

"Ju större desto bättre" är en devis som stämmer bra i dessa emirat. Den nybyggda stora moskén, uppkallad efter landsfadern Al Nahyan, kostade 4 miljarder SEK att bygga och är öppen för både muslimer och folk med andra religioner. Moskén har världens största matta, 5 627 kvadratmeter stor, och kristallkronan är 15 meter hög och tillverkad av tusentals Swarowskikristaller.Mikael Björnfot i Al Nahyan moské tillsammans med en emiratisk guide.


Moskén är klädd med gräddvit marmor och ligger nära ett nytt område på stark uppgång som heter Bain Al Jessrain. Här finns flera hotell av internationellt hög klass. Det andra hotell jag bodde på under min vistelse ligger här och heter Shangri-La, en kedja ursprungligen med hotell i Asien men som numera har sina eleganta hotell spridda över hela världen.

Hotellet är mest inriktat på affärsresenärer men barnfamiljer och andra grupper har tillkommit på senare år. Gästerna kommer till största delen från Europa. Hotellet har flera restauranger varav en fransk, restaurang Bord Eau, som tillhör en av Abu Dhabis finaste, samt Sang Palace där man äter härliga frukost- och lunchbufféer. Den vietnamesiska Hoi An serverar härlig, genuin vietnamesisk mat med lämpliga viner på glas. Bain Al Jessrain-området som ligger nära mässområdet är ett spännande område som kommer att bli allt mer etablerat framöver. Inom en snar framtid kommer exempelvis i närheten även ett gigantiskt kulturcentrum, beläget på Yas Island, att stå färdigt, ett kulturcentrum där samlingar från Louvren och Guggenheim kommer att visas upp.

Att använda begreppet "mysigt" om ett hotell av Shangri-Las storlek kan tyckas överdrivet men faktum är att detta är ett personligt hotell och i jämförelse med andra hotell är Shangri-La, med sina 214 rum och sviter samt sex individuellt inredda villor intill huvudbyggnaden, ett förhållandevis litet hotell. Givetvis har hotellet även ett poolområde, där kan man även besöka Chi Spa. Hotellet erbjuder möjlighet att boka ökensafaris och intill hotellet finns en modern Souk.

Att åka taxi är mycket billigt och en dag tog jag en tur från Shangri-La till det alldeles nybyggda Ferrari World. Här finns, naturligtvis, världens snabbaste berg- och dalbana! Själva komplexet är makalöst stort och förutom den snabba berg- och dalbanan innehåller det ett antal andra sevärdheter som Ferrari-simulatorer och G-force som är att likna vid Gröna Lunds Uppskjutet. Min tur i berg- och dalbanan är definitivt det allra häftigaste jag varit med om när det gäller nöjesparker. Att komma upp i 240 km på 3 sekunder sittandes längst fram i ekipaget tar bokstavligen andan ur en och kräver starka nerver och stor äventyrslust.

Dubai besökte jag under en dag. Man tar sig enkelt dit med buss. Resan tar två timmar och kostar 30 SEK. Målet med min Dubai-utflykt var givetvis att ta mig upp i världens högsta byggnad, som från början skulle heta Burj Dubai men då emiratet råkade i ekonomisk knipa och Abu Dhabi räddade situationen, döpte man två dagar före invigningen om byggnaden till Burj Khalifa. Tornet är öppet veckans alla dagar och entrén ligger mitt i Dubai Mall med över 500 butiker. Tornet är precis 828 meter högt, men man kommer inte som besökare riktigt så högt, utan istället besöker man världens högst belägna utomhusterass på drygt 400 meters höjd.

Min resa var i och med mitt besök i världens högsta byggnad också över för den här gången. Förenade Arabemiraten var ett trevligt land att besöka, även om minimalism och stramhet inte är invånarnas melodi.


Mikael Björnfot är Sourzes resereporter. Läs mer om honom om hans reportage här.


Om författaren

Författare:
Mikael Björnfot

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2011 10:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: