sourze.se
Artikelbild

Mamma som Gud

"En människa får inte dö förrän hon har blivit en fullbordad berättelse."

Mamma som Gud
Gabriela Melinescu
Albert Bonniers förlag
Stockholm, 2011


Denna bok är så vacker att den kan liknas vid en sidenväv. Längs dess sidor spinner författaren historier som silkestråd ur sig själv. Det är minnet av gamla händelser och bortgångna närstående personer som utgör tråden. Det kan handla om en sagolik morfar som visste allt om sidentillverkning och som köpte mark i södra Rumänien, där den urgamla traditionen att odla silkesmaskar levde kvar. Det kan handla om en morbror som återvände hem från Stalingrad på kryckor. Han hade överlevt fasansfulla strider under andra världskriget, hade sårats i fötterna, men vägrat att bli amputerad för att han inte ville lämna kvar några kroppsdelar i Sovjet. Det kan handla om bokhandlaren i Bukarest, vars bokhandel blev förstatligad av den kommunistiska regimen, det kan handla om den lärde Bibel, sonen till en koscherslaktare. Men det handlar i första hand om Gabriela Melinescus mamma. Författaren skriver att alla dessa människor "försvann som fysiska personer, men minnet av dem blev till fantasi – liksom vatten avgår som ånga".

Romanen "Mamma som Gud" är just en sådan fantasiprodukt, insvept i en lyrisk språkdräkt som, även när den rör ohyggliga händelser som kulturrevolutionen i Rumänien år 1971, landets kollektiviseringskampanj eller judarnas utrotning i Moldavien under andra världskriget, bevarar silkesmaterialets ypperliga kvalitet. Det märks att Gabriela Melinescu är poet till sitt väsen. Från bokens omslag får man klargörande upplysningar om hennes beundransvärda karriär som sådan; både i hemlandet Rumänien och i Sverige.

En bok som svämmar över av insikter värda att väljas ut som valspråk. Som det här till exempel: "En människa får inte dö förrän hon har blivit en fullbordad berättelse." I Gabriela Melinescus roman verkar det som att hennes mamma har lyckats med denna bedrift.


Om författaren

Författare:
Daniel Onaca

Om artikeln

Publicerad: 11 apr 2011 11:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: