sourze.se
Artikelbild

Alkoholkulturen är ett attitydproblem

Evita Stenqvist föreslår i en debattartikel här på Sourze att Sverige ska avskaffa Systembolaget. Jag håller inte med. Alkoholkulturen är ett attitydproblem i Sverige och därför behöver vi arbeta mot den på helt andra sätt.

Den svenska alkoholkulturen är pinsam. Där håller jag helt med tidigare debattör Evita Stenqvist "Avskaffa Systembolaget!" om. Men det går tyvärr inte att jämföra konsumtionen mellan länder på det sätt hon gör. I Sverige handlar drickandet mycket om förväntningar på vad alkoholen gör med oss. Vi förväntar oss att alkoholen ska göra att vi vågar mer, känner mindre, tänker mindre, har det roligare eller mysigare. Det växer ungdomar idag upp i, de falska myter som sprids i vårt samhälle.

Utomlands ser man en annan kultur och där är det andra insatser som behövs för att minska skadorna från alkoholen. I Sverige har vi Systembolaget som den bästa insatsen för den kultur som finns i Sverige. Jag är övertygad om att alla svenskar har koll på alkoholens negativa sidor, men man bryr sig sällan om dem. Man vill dricka, bli full och ha en kul fest. Jag som nykterist har minst lika roligt utan alkohol och tycker att det är sorgligt att fler inte har upptäckt att det går. Jag tror att mycket av ungdomars alkoholkonsumtion baseras på dålig självkänsla. Det finns ett grupptryck i vår kultur som säger att man ska dricka alkohol och få ungdomar är så starka i sig själva att de vågar säga nej till den kulturen. Så ser det även ut i vissa grupper i vuxenvärlden.

Det grupptryck och den spänning kring alkohol som råder försvinner inte med Systembolaget. Tvärtom skulle den i mina ögon späs på ytterligare. Spänningen tas bort genom att fler vågar prata om den alkoholkultur som råder. Att fler reagerar. Att fler vågar säga att alkoholkulturen är skit. Att fler förändrar sin attityd och går emot den romantiserande kulturen av alkohol. Det handlar om attitydförändringar och inte om att avskaffa Systembolaget.

Att avskaffa Systembolaget skulle bara spä på den romantiserande alkoholkulturen. Idag är Sverige tydliga med gränser vad gäller alkoholen. Att ta bort den begränsningen skulle ju sända ut ett budskap om att alkohol är ofarligt och "sup så mycket du vill, staten står för kostnaderna". Alkoholen kostar samhället betydligt mer än vad vi får in i alkoholskatt. Att avskaffa Systembolaget skulle leda till att ännu mer resurser behöver läggas på alkoholens skador och det sker på bekostnad av insatser inom övriga välfärden. Redan idag betalar jag som nykterist skatt som går till alkoholens skador. Jag vill inte betala för andras dåliga omdömen. Jag vill definitivt inte betala mer. Jag vill inte heller "offra en generation" som Evita Stenqvist skriver. Då offrar vi också kommande generationer som får växa upp med att en förälder dör av alkoholskador eller med vuxna som missbrukar alkohol i de flesta hem. Det finns redan för mycket av det idag. Jag vill inte se en ökning av det, för det skulle förgöra så mycket mer än vi kan ana.


Om författaren

Författare:
Linda Adolfsson

Om artikeln

Publicerad: 07 apr 2011 08:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: