sourze.se
Artikelbild

Mardrömmen i Japan

Till alla er kärnkraftsanhängare säger jag: ni har alldeles för dålig fantasi.

Det har alltså inte varit jordbävningen eller tsunamin som slutligen har krossat Japan. Det är kärnkraftsolyckorna. Tittar på CNN och ser hur folk nu lämnar Tokyo som ligger ca 30 mil från några av de skadade reaktorerna. Man har satt upp ett område på 20 mil runt de skadade reaktorerna där man anser att det är för hög strålning för att vara kvar eller om man är kvar ska man hålla sig inomhus och isolera runt fönstren. Jorden närmare runt kärnkraftverken är redan förgiftad.

Kan någon förklara för mig hur något företag skulle ha lust att investera i ett land där man inte kan vara för att det är förhöjda cancerrisker. Hur ska utländska arbetare vilja arbeta här i framtiden? Ska de arbeta i skift för att inte få för höga strålvärden? Hur ska man kunna producera matvaror som man vet kommer att ha förhöjd radioaktivitet?

Ju mer jag hör om hur den ena efter den andra reaktorn hamnat i nödläge, ju mer inser jag att det kommer att bli fler härdsmältor och mer strålning. När jag hörde idag om att man nu försöker vattenbomba reaktorerna som är överhettade, men att det var för hög strålning t o m för helikoptrarna att flyga över insåg jag det oundvikliga - norra Japan kommer inte klara det här. De må vara pessimistiskt att säga det, men jag tror det är kört.

Många japaner kommer säkert att välja att stanna i landet ändå. De har ingen annan utväg och även om de hade det skulle de ändå välja att stanna för att det är deras hemland. Tokyobor med pengar kommer att försöka fly till andra länder. Alla de stackare som nu är hemlösa - ca 450 000 människor har inte ens ett hus att återvända till. De kommer att behöva all hjälp från omvärlden som de kan få. Japaner är inte så bra på att förklara att dem är desperata och behöver hjälp. De är ett stolt folk.

Och hur kommer detta påverka resten av världen? Ja, vi har ju redan sett att Tyskland har stängt tre äldre kärnkraftverk. Andra länder kommer att följa efter, speciellt som man ser att riskerna för kommande jordbävningar och tsunamin inte längre är något overkligt. Det är högst reellt.

I Sverige försöker man få det till att olyckor aldrig skulle hända här. Våra reaktorer är så himla mycket bättre och här i Sverige inträffar aldrig något osannolikt. Ja, tjena! Till alla er kärnkraftsanhängare säger jag: ni har alldeles för dålig fantasi.

Man märker mer och mer i media att man nu försöker tona ner katastrofen. Folk vill inte höra, vill inte veta. Barn kan höra läskiga saker på nyheterna och man vill inte skrämmas och "Marknaden" vill inte bli för oroad.

Det är stor risk att reaktorolyckorna i Japan kommer visa sig vara värre än Tjernobyl. Det som nu händer är så fruktansvärt att man inte ens kan ta in det. Jag hoppas att man ska kunna hjälpa små barn att få komma så långt som möjligt från strålningshärden. Barn är mycket mer känsliga för strålningen och tar upp den i sköldkörteln.

Hoppas jag har fel, men jag tror att det är mycket värre än vad myndigheterna säger... Det brukar vara så.

Länk: annadrangel.bloggagratis.se


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2011 19:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: