sourze.se

Agera och visa stöd för demokratisk utveckling

"Jag påstår inte att demokratin kommer att infinna sig i regionen imorgon, det är orimligt, men riktningen är klar och vägen utstakad. Vår uppgift är att stötta de försök som görs att förändra och förbättra, att öppna och demokratisera."

Den längtan efter frihet som nu kommer till uttryck i flera av arabstaterna och det mod som människor där visar genom att gå ut på gator och torg, beredda att slåss mot pansarvagnar och fullt beväpnad militär med bara händerna, är bland det mest rörande och modiga jag sett.

Sverige och EU måste göra mer. Stödet för demonstranterna måste uttalas med absolut tydlighet.

I Iran är nu tiotusentals människor ute på gator och torg i protester mot regimen. Likadant i land efter land i hela Mellanöstern. Det finns faktiskt inget konstigt alls i detta utom möjligen att det kommer så snabbt och i så många länder samtidigt.

Människans längtan efter frihet är universell och allmängiltig. Den är dessutom något som förenar oss människor runt jorden. Visst finns det undantag, vi är ju människor och som sådana komplexa varelser. Ibland är vi dessutom lättlurade och faller för både lockelser och frestelser. Det som räknas i längden är dock vad vi gör och vart vi går och då visar det sig att efter tillfälliga villfarelser så återgår människan i allmänhet till att vara en hyfsat civiliserad varelse.

I dagens samhälle sker sådana svängningar oftare och snabbare än förr. Under en period så har vad vi kallar "mörkrets makter" härskat i en del av länderna i Mellanöstern med rigida islamistiska regimer.

I det samhälle som idag växer fram med den största revolutionen sedan tryckpressen och internet, så kan ingen totalitär regim någonstans längre hålla i längden. Människor ser och jämför och om jämförelsen faller ut till det egna systemets nackdel är man till slut, oavsett risker, beredd att agera.

Jag påstår med detta inte att demokratin kommer att infinna sig i regionen imorgon, det är orimligt, men riktningen är klar och vägen utstakad. Vår uppgift är att stötta de försök som görs att förändra och förbättra, att öppna och demokratisera. Det vi idag är så rädda för, islamistisk terrorism, kommer inom 20 år att vara ett minne blott, likt till exempel Baader-Meinhof och andra galna extremister.

Det innebär också att, precis som många av oss hävdat länge nu, Sverigedemokraternas alarmism kommer att framstå som både ogenomtänkt och endast syftandes till egen vinning, om ett antal år. Däremot så finns anledning att under de år som extremisterna ser sin värld beskäras mer och mer, vara extra uppmärksamma för deras desperation då de förändrade förhållandena riskerar att utlösa en del desperata aktioner.

Minskat stöd och minskade möjligheter att gömma sig i olika skurkstater kommer dock att innebära att slutfasen kan komma att gå ganska fort då den väl initierats.

Att, som Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesman gör i det här läget, uttala att; "Stäng gränserna mot Afrika och låt EU:s budget istället finansiera en mur av militärskepp i Medelhavet vars enda uppgift är att stävja invandringen och smugglingen" är inget annat än ett uttryck för ett djupt förakt både för människor i nöd och för demokratiska och humana värderingar.

SD gör med uttalanden av den här sorten gemensam sak med den galne diktatorn Khadaffi och avslöjar genom detta ett djupt förakt för allt vad vanlig mänsklig anständighet kräver.


Om författaren

Författare:
Michael Gajditza

Om artikeln

Publicerad: 24 feb 2011 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: