sourze.se
Artikelbild

Undantagstillstånd på Nya Zeeland efter jordskalv

Med hjälp av spårhundar och sina bara händer letade nya zeeländska räddningsarbetare i natt efter överlevande från gårdagens jordbävning i Christchurch.

Sourze i Sidney Australien: Det kraftiga jordskalvet, som mätte 6.3 på Richterskalan, skakade Nya Zeelands näst största stad i tisdags eftermiddag. Sedan dess har det varit mer än 100 efterskalv. Enligt den nya zeeländska polisen har 75 kroppar återfunnits - 20 av dem har ännu inte identifierats. Men dödssiffran förväntas stiga.

Igår förklarade premiärminister John Key ett nationellt undantagstillstånd, för första gången i landets historia efter vad som befaras vara den värsta naturkatastrofen i Nya Zeeland i modern tid. 1931 omkom 256 människor i en jordbävning i Napier på Nordön. Efter att uttryck sina kondoleanser till de som förlorat sina nära och kära stängde det nya zeeländska parlamentet ner. Det kommer att hållas stängt till den 8 mars.

"Yesterday was indeed one of New Zealand’s darkest days" sa Deputy Prime Minister Bill English å premiärminister John Keys vägnar. "It is hard to believe this Parliament is again assembling to mark another tragedy." Mr English underströk att det nu handlar om att rädda liv.

Räddningsarbetet fokuseras just nu på sju nyckelområden, där man hoppas hitta överlevande. 300 människor saknas fortfarande. Hotell Grand Chancellor, Christchurchs högsta byggnad med 26 våningar, befaras kollapsa vilken sekund som helst.

För jordbävningsoffren har nätet förvandlats till ett virtuellt kriscenter: det används från allt till att hitta och erbjuda boende till att komma i kontakt med saknade anhöriga och vänner. Google har en speciell webbsida för Christchurchs jordbävningsoffer som också hjälper människor att dela och söka efter information om saknade personer. En liknande sida skapades efter förra årets jordbävning i Haiti.

Allteftersom hotellen runt Christchurch blir fullbokade, har nya zeeländarna tagit till couchSurfing.org och Facebook för att erbjuda sängplatser åt människor som behöver tak över huvudet. "If anyone needs a place to stay and can get to Wellington, I will be happy to meet you at the airport and bring you to our house," skrev en av CouchSurfings många användare.

De 1 032 medlemmarna i Facebookgruppen "Offering free temporary accommodation for Christchurch quake victims" erbjuder tak över huvudet i hela Nya Zeeland: Auckland, Cambridge Waikato, Tauranga, Hamilton, Taupo, Palmerston North, Dunedin och Ashburton. En annan Facebookgrupp heter "Tell us you’re ok" och har för närvarande över 12,387 medlemmar.

Många Christchurchbor kan inte logga in på nätet eftersom elektriciteten slogs ut i större delen av staden och den mobila täckningen varit ojämn men kommunikationsförbindelserna förbättras allteftersom tiden går. Nya Zeelands elbolag Orion meddelade att de nu har återställt elektriciteten för 50 procent av sina kunder.


Om författaren

Författare:
Malin Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 23 feb 2011 19:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: