sourze.se
Artikelbild

Sällsynta fåglar flyger sin kos när skogen skövlas

I Sverige är endast 3,4 procent av skogen formellt skyddad från att bli plank, toalettpapper och brevlådereklam. Detta äventyrar djurlivet i skog och mark.

Livsmiljön för ett antal arter i Sverige har så kraftigt förändrats, att dessa arter riskerar att sluta besöka Sverige för sin årliga häckning. Naturskogen avverkas, och även om träden växer upp på nytt efter en avverkning är den biologiska mångfalden inte en förnybar resurs! Under de dryga 50 år jag från främre parkett följt fågellivet, har jag tvingats registrera flera mer eller mindre totala bortfall. Den vitryggiga hackspetten såg jag senast på Röbäcksslätten utanför Umeå vid det omstridda fågeldeltat där, och det var år 1951 – fågeln fastnade i ett uppsatt spegelnät för ringmärkning! Göktytan, en hackspettfågel med den brutala vanan att vräka i holk redan häckande småfåglar, även den är en allt mer sällsynt gäst i våra marker. Och min älsklingsfågel när jag sitter på pass vid jakt, lavskrikan, fågeln som behöver isolera boet den bygger i februari/mars med skägglav, var är den?

Jordbruket har kraftigt ändrat karaktär under de senaste 50 åren, med resultatet att de insektsätande småfåglarna i stort sett blir utan mat och därför måste söka nya medborgarskap. Den biologiska mångfalden kan liknas vid en gruva, som till sist tar slut om man inte upphör med exploateringen – och det gör man inte. Pengarna styr!

I Sverige är endast 3,4 procent av skogen formellt skyddad från att bli plank, toalettpapper och kilovis med reklam till hushållen varje vecka. Man har beräknat att minst 20 borde skyddas för bevarande av den biologiska mångfalden! Men det verkar vara en helt orealistisk tanke, omöjlig att förverkliga!

Konklusion: Acceptera att reklam dimper ner i brevlådan i stort sett varje dag, och att bland annat därför många djurarter försvinner. Ytterst få människor kommer att i framtiden få uppleva, att när Lillan kom till jorden, det var i maj när göken gal!

Klimat- och miljötalibanerna – Miljöpartiet – torde som vanligt stå handfallna men högljudda!


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 16 feb 2011 14:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: