sourze.se
Artikelbild

Mubarak, vad är det för fel på karln?

Det är helt otroligt att Mubarak fortfarande sitter kvar vid makten. Har han vax i öronen?

Hade på tv-kanalen Sky News igår för att höra om han skulle meddela sin avgång, men icke sa Nicke. Han babblade på om hur "vi egyptier ska kämpa för vårt land... bla, bla, bla...". Han pratade om hur mycket han älskade sitt land och hur han vill dö på egyptisk mark. Jag tänkte elakt i mitt stilla sinne att det är ju konstigt att karln fortfarande står på benen. Själv skulle man ligga i en hög på golvet, gråta och skämmas över all spilld mjölk och förlorad heder. Det sista man skulle vilja göra vore att gå ut och hålla ett långt patetiskt tal till folket.

Här står tusentals och åter tusentals på Tahrirtorget och vill bara en sak – att Mubarak ska ta och kliva av tron. Men han har själv inte fattat. Vad tror han – att han ska kunna vända folket? Att de plötsligt ska börja hurra och ropa av glädje efter hans tv-tal?

Det är något konstigt med män med för mycket makt. De saknar självinsikt. De har bara ja-sägare och rövslickare omkring sig. Tänker på Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande i BP och hans försvarstal i USA efter olyckan i mexikanska golfen. Det fanns inte mycket i hans ansikte som visade att han hade någon självinsikt. Snarare kunde man ana en viss självgodhet i båda uttalanden och miner. Någon borde stoppat honom. Han borde sjävklart tagit sitt ansvar och snabbare avsagt sig sitt uppdrag.

Japaner är bra på det här med att skämmas. De är nästan lite för bra på det och ofta hör man om företagsledare och anställda som typ hoppar ut genom fönster och tar livet av sig när det misslyckas på sin post. Jag menar inte att man behöver bli så drastisk, men lite mer självinsikt kanske man skulle kunna vänta sig av vissa av världens ledare.

En ödmjukhet. En förståelse av vad som krävs av dem. Jag menar: gör en ordentlig pudel, men inte en sån där ytlig på låtsas.

Mubarak borde lyssna på sitt folk. Han borde hålla ett kort tal där han erkänner sig besegrad. Där han tar skeden i vacker hand, tillåter sig att tappa ansiktet och låter folket vinna denna kamp. Nej, istället kör han med ledsna hundögon och långa smetiga tal för att vinna sympati. Som det är nu försöker han bara göra folkets kamp till sin egen. Han har kidnappat den här demokratiseringsprocessen och försöker spela hjälte för återfå folks respekt. Men han har ju helt tappat den.

Hörde en egyptier säga att Mubarak borde göra det enda rätta: annonsera att han är sjuk och lämna landet och ta in på ett lyxsjukhus någonstans i Europa. Det är ju så de smarta gör sorti. Mubarak måste inse att loppet är kört. Han är som en skadad boxare som ligger nere för knock-out, men inte fattar att han borde ge upp. Han hör ingenting för det ringer i hans öron. En domare borde komma in och bryta matchen. Låta folket vinna.


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 11 feb 2011 09:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: