sourze.se
Artikelbild

Miljöpartister har alla fel om Arktis isar

I SvD Brännpunkt den 7 februari 2011 hoppar miljöpartisterna Åsa Romson och Isabella Lövin på Carl Bildt i ett inlägg om Arktis. Jag föreslår att om författarna ska hoppa på Carl Bildt, bör de göra det i en fråga som de behärskar bättre.

Läs Åsa Romsons och Isabella Lövins artikel här: Gå inte oljebaronernas ärenden, Carl Bildt!. Fred Goldbergs svar har blivit refuserat av SvD.

Först måste jag fråga författarna, har ni varit i Arktis under sommar och vintertid? Er artikel avslöjar nämligen stor okunskap om Arktis och isförhållandena där. Artikeln inleds med ett påstående: "inom några få år kan Arktis vara isfritt på sommaren". Detta är lika felaktigt som att påstå att glaciärerna i Himalaya skulle försvinna inom 15 år. Som bekant avslöjades det senare påståendet, som basunerats ut av FN:s klimatpanel, härstamma från en propagandaskrift som gavs ut av WWF och som inte hade någonting med vetenskap att göra. Vintrarna i Arktis är idag lika mörka och kalla som de alltid har varit.

Artikelförfattarna skriver också att "under de senaste decennierna har hälften av Nordpolens vinteris försvunnit". Ja, under sommaren, men inte under vintern. Det är helt normalt att 60 av Arktis vinteris smälter fram till mitten av september. Vinterisen har minskat 10-15 sedan 1979. Året 2007 presenteras som ett rekordår då extremt mycket is smälte. Detta är fel. Det året var det däremot ovanligt mycket öppet vatten. Detta berodde på att det 2007 var mycket starka vindar och strömmar som tryckte ihop packisen mot Grönland och Kanada. Isen här blev därmed tjockare än normalt och vår isbrytare Oden, som var där då, hade mycket stora svårigheter att ta sig fram genom denna komprimerade packis.

Isen i Arktis ökar och minskar i en 60-årscykel, som kan spåras tillbaka till 1820-talet. En 30-årig minskning av packisen började 1977, nästan samtidigt som satellitobservationerna började, men sedan 2007 har istäcket i Arktis ökat till yta och tjocklek. Redan 2009 hade minimiytan i september ökat med en yta motsvarande Sverige, Norge och Danmark tillsammans. Om dessa förhållanden föreläste jag som öppningstalare på den internationella polarkonferensen POAC-09 Port and Offshore Arctic Constructions i Luleå i juni 2009.

Under de kommande 25 åren kommer ismängden i Arktis att öka. Detta har bland annat Ryssland tagit fasta på och de har nu slutat hyra ut sina isbrytare till verksamhet i Antarktis på vintern, därför att de behövs på hemmaplan. Det är inte klimatförändringar som smälter isen i Arktis. Det är varma eller kalla havsströmmar från Stilla havet som styr både ismängderna och en del av klimatet.

Jag föreslår att om författarna ska hoppa på Carl Bildt, bör de göra det i en fråga som de behärskar bättre.


Om författaren

Författare:
Fred Goldberg

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2011 14:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: