sourze.se

Orkanen Yasi lämnar ett Queensland i förödelse

"Taket flög iväg som ett tefat," konstaterar Townsvillebon Robert Richards. Ståendes bredvid sitt nu taklösa hus förklarar Richards för ABC News att orkanen Yasi var något i hästväg.

2006 överlevde han orkanen Larrys framfart men den varade bara i någon timme jämfört med Yasi som höll på i 10-12 timmar. När taket började lossna och vardagsrumssoffan nära på blåste ut genom fönstret gömde han sig i badrummet. "Tur var väl det", säger Richards.

Yasis våldsamma framfart under natten mellan onsdag och torsdag återspeglades på dagstidningarnas förstasidor – "Paradise lost to Yasi’s fury", "Monster strikes", "Night of terror", "Cyclone Yasi’s 1bn king-hit" och "Is that all you got?" löd några av rubrikerna.

Queenslandsborna hann precis börja städa upp efter den senaste tidens översvämningar när det var dags för moder jord igen. Under söndagskvällen och en bit in på måndagsmorgonen bildades orkanen Yasi utanför Fijiöarna och därför blev det Fijis meterlogiska institut som fick döpa orkanen. Inte sedan 1918 har en kategori 5-orkan nått delstaten Queenslands kust.

2006 härjade orkanen Larry kategori 4 i delstaten och slutnotan var 10 000 ödelagda hem samt förstörd infrastruktur och grödor till en kostnad av 500 miljoner AUD. Detta till trots vittnar många luttrade australiensare om att Yasi var bland det värsta de upplevt i orkanväg.

Orkanen slog först till på Queenslands norra kust, längs sträckan mellan Cairns och Townsville, staden Tully inåt landet och de små kuststäderna Caldwell, Port Hinchinbrook och Mission Beach. Först kom kulingvindarna och sedan en stormsvallvåg, fylld av debris och skräp. Caldwell och Tully, och det närliggande turistmeckat Mission Beach ödelades. Inte ens Misson Beachs Elandra Resort, en favorit bland kändisar som Mich Jagger, Grace Jones och Pink, benådades.

Yasi klippte också av elektriciteten till 180 000 hem i Townsville och slog ut stadens vattenreningsverk. När det massiva räddningsarbetet inleddes vädjade borgmästaren till Townsvilles invånare att bara använda vattenkranarna för dricksvatten. De härjade städerna, som delar av landets mediekår döpt till "ground zero", uppvisar en omfattande förödelse – träd uppryckta med rötterna, trasiga kraftledningar och delar av plåttak utspridda längs gator och i trädgårdar.

Hoppet om att Yasi inte krävt några dödsoffer försvann igår när kroppen efter en 23-årig man hittades nära Ingham. Myndigheterna tror att mannen kvävts till döds av efter att försökt använda en strömgenerator i ett stängt rum. Orkanen slog ut elen på flera ställen. En man saknas fortfarande i Cardwell området. Trots att obligatorisk evakuering införts, tror polisen att ungefär tio procent av kustbefolkningen stannade kvar på plats för att försvara sina hem.

När nyheten om Yasis förödelse spred sig ökade världens sockerpriser med nästan fyra procent, den högsta nivå på 37 år. Queensland står för ungefär tio procent av världens sockertillverkning. Priset på färska bananer förväntas att tredubblas, vilket kommer att ha en kedjeeffekt på bananbröd, smoothies och viss typ av barnmat. För fem år sedan låg kilopriset på bananer på cirka två australiensiska dollar, ungefär 13 kronor. Men efter att Larry förstört stora delar av bananplantagen gick priset i taket – 15 dollar eller 99 kronor per kilo.

Tourism Queensland hade planerat att lansera en ny omfattande reklamkampanj för att locka tillbaka turisterna till de översvämningsdrabbade regionerna. Enligt Daniel Gschwind, Tourism Queenslands chef, läggs den nu på is på en obestämd framtid. Samtidigt uppmanade Cairns borgmästare, Val Schier, australiensarna att ta sin semester i Queensland istället för att åka utomlands så att turismindustrin kan komma på fötter så snart så möjligt. Regionens viktigaste flygplatser har åter igen öppnat efter att sluppit allvarligare skador.

Det annars så snustorra Alice Springs, Uluru, de norra delarna av södra Australien och Victorias fjällområde kan få regnskurar på upp till 175 mm under de närmaste dagarna när Yasi försvagas och förvandlas till en tropisk storm.

Flera meteorologer anser att Queensland måste förberedda sig på ytterligare cykloner, översvämningar och vilt väder under de kommande månaderna när väderfenomenet La Niña lägger sig till rätta över de östra delstaterna. Vissa forskare hävdar att klimatkaoset kommer att vara ännu längre, upp till 30 år.


Om författaren

Författare:
Malin Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 04 feb 2011 10:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: