sourze.se

En dag som språkvårdare

"Ejenklien", säger TV-hallåan och berättar om "kvällens utbud i TEVÄ". Vad nu då, tänker jag. TV, förkortning av television, inte "tevälischon?" Egentligen? En dag som kämpande språkvårdare har grytt.

Efter intagen frukost intages som vanligt ryggläge med ett prasslande media att recensera, en rykande färsk morgontidning, direkt ur brevlådan. Redan förstasidan utmanar den pensionerade typografen. 45 år vid huvudstadens morgontidningar har format både fördomar och språkuppfattning.

Rubriken i Expressensvarta versaler som höjer en lokal kvasinyhet till världsklass irriterar. Vi förväntar oss inte kändistrams i seriösa morgonmedia.

Nyspråkliga innovationer av typen "tågstation" och "busshållsplats" yr över sidorna. "Instuttitioner" dyker upp och hörs av även i etermedia. Man bor numera "själv", ty det känns tydligen ensligt och ynkligt att bo ensam. Tävlingen i grenen att inte kalla "neger" för neger har vi sett i decennier. Personen är färgad – kanske av svenskt hymlande och hyckleri? Och vi har redan under förra seklet lärt oss att "svensken" i reportaget om oegentligheterna är en invandrare med svenskt medborgarskap. En bleksiktig svensk med sitt fosterlands flagga stolt vajande i vinden är en främlingsfientlig typ som signalerar motstånd mot mångkulturen och säkerligen är tungt lierad med Sverigedemokraterna. Varifrån kom dessa dunkla värderingar som är på god väg att förvandlas till sanningar?

Man kan irriteras av reklamspråket i annonser och reklamfilmer men jag nöjer mig med "Fåret Frank" som ska sälja tele- och IT-tjänster. Under begreppet "cheap" som uttalas "sheep" för "får" och även betyder "billig". Det billigaste i branschen just nu och har säkert kostat avsändaren stora belopp därför att vi vänder oss bort i avsmak. Det korkat tänkta blir bara värre på film.

Vårt språk är en enda röra av tyska, franska och engelska låneord som kommit för att stanna. Ordet "kärnsvenskt" är ett begrepp utan relevans. Nästan allt är lånat och kan inte lämnas igen.

Don Quijote skulle skrämmas ihjäl av alla väderkvarnar jag utmanat genom dessa enkla funderingar. Jag hoppas på att här få utveckla ämnet vidare. Så småningom, ett uttryck som också är svårförklarligt. Men det kan vi ta nästa gång.


Om författaren

Författare:
Lennart Lundwall

Om artikeln

Publicerad: 26 jan 2011 10:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: