sourze.se

Vad ska kvinnorna göra åt familjehelvetet?

Det finns förvisso småbarnsfamiljer som försöker leva jämställt. Men är det så många som lyckas?

Om man vill bli deprimerad så kan man med fördel läsa Hanne Kjöllers ledare DN 12/1, även 17/1 kulturdelen om feministisk härskarteknik "Att vilja våga välja". Även som karl kan man önska att kvinnorna ska få mer plats i samhället. Men i det fallet måste man nog misströsta. Det finns förvisso ett stort antal kvinnliga författare och debattörer som det är en fröjd att läsa. Men många grälar hellre med varandra än med männen. Och då blir det ju inga barn gjorda. Så männen kan fortsätta att ta det lugnt i den här debatten. De vet att kvinnorna har oändligt mycket svårare än vad de själva har att få makt, inflytande och möjligheter att förändra samhället till det bättre ur kvinnornas synvinkel.

Tyvärr finns det nog fler radikala män än kvinnor. Så jag undrar om kvinnorna verkligen kan förändra samhället. Och invandringen gör det knappast lättare. Kvinnorna har förvisso fått lite mer inflytande, men det känns som det mest gäller kosmetika. Det där med kvinnliga präster till exempel blev ett riktigt fiasko. Kyrkan har ju sen århundraden varit en plats där männen styrt och ställt och haft makt över människorna. Kvinnliga präster skulle ändra på det. Men när väl kvinnorna stod i predikstolen så var det utan både makten och härligheten. Svenska Kyrkan har nämligen blivit helt betydelselös och få bryr sig.

Kvinnorna måste alltså likt Karin Boye förgäves fäkta emot övermakten. Att hitta en trevlig karl är till exempel inte det lättaste. De flesta karlar är ensamvargar. De är enstöringar utom när de ska till och göra barn. Då är de riktigt på hugget. Men när det väl är fixat och klart så är det thank you and goodbye. Det enda kvinnorna kan göra är att säga tack för underhållningen.

Det är tur för kvinnorna att familjehelvetet inte varar hela livet. Det gäller bara att komma ur det med lyckat resultat. Gör de det så kanske de flesta tycker att det är värt priset. Då är det lite bekymmersamt om livet för kvinnorna enligt debattörerna dessutom handlar om att slåss med männen om "status, pensionspoäng och livsutrymme". Bevare mig för framtiden! Den ser inte så rolig ut!


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 18 jan 2011 10:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: