sourze.se

Idag röstar senaten om kärnvapenavtal

Obama försöker nu få det nya START-avtalet ratificerat av senaten innan årsskiftet. Avtalet som slöts med Ryssland tidigare i år förutsätter en ytterligare begränsning av de kärnvapen som de båda länderna innehar.

Sex tidigare utrikesministrar, bland annat Colin Powell, uppmanar nu senaten att godkänna det nya START-avtalet snarast. Omröstningen som äger rum idag, torsdag, har skjutits upp två gånger tidigare i år, främst på grund av republikanskt motstånd. Den demokratiske majoritetsledaren i senaten Harry Reid Nevada säger att "nu är det dags att ta itu med viktiga saker och därför skall vi rösta". Obama har sagt att avtalet är viktigt för USA:s nationella säkerhet och för att bibehålla goda relationer med Ryssland.

Höga tjänstemän inom administrationen uppger att de har säkrat de 67 röster som är nödvända för att avtalet skall ratificeras. Detta bestrids av republikanerna. Senator Jon Kyl Arizona som är nummer två inom det republikanska ledarskiktet, säger att "demokraterna spelar rysk roulett med frågan" och att de inte skall vara säkra på att få avtalet godkänt.

Det behövs åtminstone nio republikanska röster för att avtalet skall godkännas. Många viktiga republikanska senatorer som John McCain presidentkandidat 2008 är osäkra på hur de skall rösta främst beroende på att hur avtalet kommer att påverka USA:s missilförsvarsprogram.

Avtalet kommer att begränsa kärnvapenbestyckade missiler med lång aktionsradie till 1 550 i båda länderna och det är en reduktion med 30 från nuvarande nivåer samt också reducera antalet tunga bombflygplan, ubåtar och andra raketer som kan utrustas med kärnvapen.

Överenskommelsen kommer också innebära de tidigare inspektionerna i Ryssland och USA kommer att återupptas. De upphörde i samband med att START 1 utgick. Militären i USA har argumenterat för att de behöver inspektionerna så att de vet vad Ryssland gör med sina mest farliga vapen.

Senator Jon Kyl R-Arizona har pressat administrationen på att garantera extra anslag på flera miljarder dollar för att modernisera en del av USA:s kärnvapenbestånd för ett villkor för att senator Kyl skall rösta för avtalet. Jon Kyl har också hävdat att det inte finns tillräckligt med tid att gå igenom överenskommelsen i detalj innan den nya kongressen tar vid efter årsskiftet.


Om författaren

Författare:
Bo Dunfors

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2010 08:56

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: