sourze.se
Artikelbild

Stad Solidar – Malmöprojekt mot gentrifiering

"En liten by har växt upp under veckan, komplett med såväl igloo, bibblotek, kulturhus, tempel, café, lekplats och salladsodling. På kvällarna knastrar det i eldstäder och spelas musik."

"Stad Solidar" är ett nystartat nätverk i Malmö bestående av främst boende i området Möllevången. Deras huvudmål är att stoppa gentrifieringen 1 av Malmö med start på Möllevången, närmare bestämt ödetomten vid Folkets Park mellan Möllevångsskolan och Konsum; "Kvarteret Oket". Ett område som länge stått öde och flera gånger skiftat ägare beroende på de senaste årens finanskris och som Peab, som är tomtens senaste ägare, planerar att bygga bostadsrätter på.

Under den gångna veckan har "Stad Solidar" inbjudit boende på Möllevången att hjälpa till att själva bygga på området och med hjälp av lastpallar, masonitskivor, etcetera har ett litet egenhändigt hopsnickrat kvarter uppförts av "Stad Solidars" dryga 100-talet medlemmar och andra boende på Möllevången. Kojbyggen, vissa i flera etager. En liten by har växt upp under veckan komplett med såväl igloo, "bibblotek", kulturhus, tempel, café, lekplats och salladsodling. På kvällarna knastrar det i eldstäder och spelas musik.

Enligt Peabs pressansvarige, Niclas Brantingson, rörande deras eget projekt för tomten; "Bostadsrättsföreningen Bageriet", med planerad byggstart till våren och som beräknas vara inflyttningsklara år 2012, "Riktar de sig främst till medelklassinkomsttagare", även om han menar på att det är en subjektiv bedömning."

Bygget kommer bestå av enrummare till fyrarummare och priserna på bostadsrätterna kommer att vara mellan 990 000 till 3,3 miljoner. Peab:s projektchef; Peter Wickström uttalar sig på Peabs hemsida "Bostäderna är anpassade efter alla plånböcker." Vid frågan; huruvida alla plånböcker är anpassade till att köpa en bostadsrätt, svarar Brantingson "Att det kanske var otydligt uttalat", och hänvisar till att "Peab bygger för alla kategorier" och sitt tidigare svar att bygget främst är riktat till "medelklassinkomsttagare".
Enligt Brantingson bygger Peab främst bostadsrätter. De är just nu bland annat involverade i ett projekt med ett danskt företag som går ut på att bygga 3000 nya lägenheter i Malmö under en sexårsperiod, varav majoriteten kommer att vara bostadsrätter.

Nätverket "Stad Solidar", som nyligen startats, är emot gentrifieringen av hela Malmö och anser att det är Möllevången som känns mest aktuellt i nuläget, men enligt presstalesmannen Markus, som själv är uppväxt och boende i närområdet, kan de "Tänka sig att genomföra fler aktioner i andra Malmöområden i form av ”civil olydnad", och menar på att det redan finns ett konstprojekt planerat för en annan ödetomt i Malmö, dock utan "Stad Solidars" inblandning.

Nuvarande projekt, "Stad Solidar", vid Folkets Park anser han bara vara början och i första hand en protest mot Peabs byggande av bostadsrätter i ett område med mycket hyreshöjningar, ett område som i grunden består utav låginkomsttagare. Enligt "Stad Solidars" manifest "Det mest attraktiva området i Malmö, här är hotet om gentrifiering starkast."

"Stad Solidars" huvudsakliga mål är att "det byggs mer hyresrätter och att uppmärksamma bostadspolitiken i Malmö då vi känner att det leder till en ekonomisk tvångsförflyttning av människor som inte har det så bra ställt."

Kortfattat grundar sig deras manifest främst på att det byggs fler billiga hyresrätter i Malmö och att allmänt sätta mediefokus på Malmö kommuns bostadspolitik och bostadslösheten. Att det bör byggas mer hyresrätter och ge dem med sämre social standard en skälig möjlighet till rimlig bostad snarare än att det byggs mer och mer bostadsrätter och att det läggs mindre pengar på så kallade "flashiga projekt" som Citytunneln, Bo01, eller liknande.

När jag frågar Markus om det finns risk för våld när de blir avhysta från ödetomten, och om så kallade "autonoma" grupper är inblandade, svarar han "Jag kan bara tala för mig själv, det är ett nätverk och jag är fredaktivist." På frågan huruvida de kommer stanna kvar och tänker lämna området frivilligt när de troligtvis blir avhysta svarar Markus ”Vi kommer stanna kvar tills Peab bygger. Lämna kommer vi inte att göra, men vi kommer inte att försvara det med våld."

Jag har sökt Ilmar Reepalu, Kommunfullmäktiges ordförande i Malmö, för kommentarer men han har tyvärr varit otillgänglig.

1 Social förändringsprocess som består i att individer med hög socioekonomisk status flyttar till stadsdelar som traditionellt har dominerats av individer ur lägre sociala klasser eller från etniska minoriteter. Förändringarna leder ofta till att bostadspriserna ökar, vilket tränger ut låginkomsttagare från området.


Om artikeln

Publicerad: 27 okt 2010 12:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: