sourze.se

Bulvan köper villor i Aspudden

Ska du sälja din villa? Kontrollera vem som köper. Det kan vara en bulvan där det handlar om att bygga hyreshus i villaområdet. Fullt lagligt men...

Detaljplanen medger att en person kan köpa en villa t.ex i Aspudden eller annat attraktivt villaområde och utan problem riva samt få byggnadslov till ett flerfamiljshus mellan två villor. I Aspudden har det hänt och händer igen. Liksom i Älvsjö och Örby. Första huset i Aspudden, byggdes mittemot det nu rivna badhuset i Aspudden och nu hotas en villa på Olof Skötkonungs väg i samma område. Huset tillhör de sk Egna Hem som byggdes i en tid då Folkhemmet upplät tomter mot tomträtt för att kunna bygga ett hus och ge större utrymme för barnfamiljer.

Idag är husen inte folkhemslika. Många har transformerats till moderna villor, fått fler våningar, utbyggnader och pampiga infarter. Men trädgårdarna finns kvar liksom kärleken till husen. I en del av dem bor tredje generationen föräldrar, det kanske finns en liten doft i väggen av farfar/morfars hammarslag. Villorna i utkanten av Stockholms innerstad utgör en vacker och ombonad miljö. Styrkan i områdena kring Stockholms Stad, är just mixningen mellan villaområden och planerade flerfamiljsområden.

Villatomterna är ekonomiskt attraktiva och det har Thomas Bertil Livingstone Ulander upptäckt, och som just nu driver en kampanj i Apsudden för att köpa upp villor och sedan bygga lägenhetshus, Säljaren av villan på Olof Skötkonungsväg, var väldigt noga med att inte sälja till en byggherre då han var medveten om att liknande skett tidigare.

Både mäklaren och säljaren blev lurade, den trevliga 3 barnspappan från Mälarhöjden, Olof Rosendahl, var Thomas Bertil Livingstone Ulanders bulvan och nu ska den tidsenliga och pitoreska villan rivas. Mellan två villor ska man tränga in ett stort flervåningshus. Olof Rosendahl bor i Pettersbergsområdet med stort hus med sjötomt och ingår i Livingstones företagsverksamhet.

Olof Rosendahl spelade sin roll fullt ut, gick runt och presenterade sig för grannarna runt om och berättade att han skulle flytta in. Men så var det alltså inte, Villan finns nu i Livingstones ägor och nu väntar ett gäng inhyrda rivarbetare från ett av våra grannländer på att börja rivningsjobbet.

Det är dessvärre inte förbjudet att förstöra villaområden i Stockholm, detaljplanen gör det svårt att överklaga och fall som drivits av andra villaägare inklusive Stadsbyggnadsnämnden, har förlorats i Kammarrätten. Vad man däremot kan göra är att kulturskydda de gamla villamiljöerna. Det skulle hindra hugade spekulanter som Livingstone från att köpa villor och sedan bygga hyreshus/bostadsrätter. Det finns säkert många möjligheter att stoppa upp den här formen av smygbostadsbyggande om politikerna verkligen vill stoppa upp den här företeelsen Men att använda en bulvan från sitt eget företag i syfte att komma åt huset, borde väl kunna granskas.

Vad man däremot kan göra som civilperson är att varna för herrar som Livingstone o CO Här nedanför kommer lite länkar till Livingstones olika företag som alla bygger på en och samma ide, att köpa upp villor och bygga flerbostadshus på villatomterna.

Livingstone har ett flertal fastighetsbolag där merparten av verksamheten består av fastigheter byggda i villaområden.


Om författaren

Författare:
Anne Skåner

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2010 08:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: