sourze.se

Killar, tjejer och sex

Killar och killars, stundtals ångestfyllda, initiativförsök till sex har inte bara blivit en form av bekräftelse för tjejer, som ofta tas för given, utan på samma gång någonting som bespottas och förringas i många andra sammanhang.

Jag skulle vilja skriva om killar, tjejer och sex. Sex verkar idag närmast vara en självklar rättighet för tjejer, men paradoxalt nog verkar det vara någonting som inte längre gäller för killar.

En gång hörde jag till exempel en tjej berätta om sin förra kille, ett tydligen väldigt fint förhållande, men ett där killen vägrade ge henne sex. Alla runtomkring menade att tjejen minsann hade rätt till den uppskattning hon så väl behövde och att bristen på sex var ett fullgott skäl, om något, för att göra slut. Jag var själv inte den som opponerade mig. Dagen efter berättade min kompis, vi kan kalla honom Max, att han varit i precis samma situation, fast med en tjej då, som han hade upplevt som frigid och som inte visat honom den uppskattning han behövde. Till och med jag hade tyckt att Max var ett svin vid det tillfället, som tyckte på det viset, men ändå hade jag dagen innan, utan en sekunds tvekan, ställt mig på den för mig okända tjejens sida. Varför hade jag tänkt sämre om en av mina bästa kompisar än om en okänd tjej? Var jag verkligen så pass hjärntvättad av mediaklimatet?

En annan ögonöppnande upplevelse var när ett gäng tjejer jag kände hade släpat hem en trevlig, blond kille som en av tjejerna underförstått senare skulle ha sex med. Killen i fråga stack helt sonika hem senare på kvällen. Tjejen brast i gråt och alla tjejerna i gänget rusade fram för att trösta henne och menade att killen var ett svin som inte gav henne den uppmärksamhet hon förtjänade. Nu blev jag faktiskt nästan sur. Har inte en kille också rätt att säga nej till sex?

Ett tredje exempel jag kommer att tänka på är en tjej som legat med en kille bredvid sig hela natten och dagen efter varit rosenrasande för att han inte hade "gjort någonting". Men om nu killen hade vågat ta den risken och hade tolkat signalerna fel, hur hade det låtit då? Hur kan man förvänta sig att killar ovillkorligen skall våga vara "män" och ta för sig, medan man förbehåller sig rätten att kalla dem smutsiga, sexistiska svin det ögonblick de gör någonting fel?

Jag tycker hela systemet idag verkar vila på en fruktansvärd dubbelmoral. Killar och killars, stundtals ångestfyllda, initiativförsök till sex har inte bara blivit en form av bekräftelse för tjejer, som ofta tas för given, utan dessutom på samma gång någonting som bespottas och förringas i många andra sammanhang.


Om författaren

Författare:
Magnus Hansson

Om artikeln

Publicerad: 18 okt 2010 06:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: