sourze.se

De giriga regerar i Sverige

"Människor som är trygga är inga rasister, det är de otrygga som är rädda för det främmande". Henning Mankell

Debatten kring de främlingsfientliga Sverigedemokraterna har sedan länge spårat ur. Man skäller som bandhundar på alla som röstat på SD. Men det finns en anledning till att partiet fick så många röster i det senaste valet och den är att fler och fler känner sig otrygga och inte delaktiga i samhällsutvecklingen. I stället för att skälla på SD borde de styrande politikerna sätta fokus på de ökade klyftorna i samhället.

SD:s ökade röster kommer i stort sett från besvikna socialdemokrater som av olika anledningar inte klarar av det hårda samhällsklimatet och den ökade stressen i arbetslivet. Å andra sidan finns det många inom LO-kollektivet som blivit nyrika under de senaste 20 åren och deras röster har gått till Moderaterna, som kommit att bestå av första klassens arbetare.

Henning Mankell skriver: "De rika är mycket sniknare och gemenare än vi någonsin kunde föreställa oss". De rika har blivit allt fler under 2000-talet. De nyrika LO-medlemmarna har blivit lika giriga och gemena som den gamla rika överklassen. De släpper inte i från sig någonting, i varje fall inte arbetstillfällen. De jobbar som galningar för att skaffa sig ännu mer ägodelar. Klyftorna ökar hela tiden och att stoppa den utvecklingen ser omöjligt ut. Men ingen ekonomisk uppgång varar för evigt. Kommer det en nedgång redan nästa år kan det bli knepigt för alla som lever på marginalen. Och ökar otryggheten i samhället så blir det alltid de udda, de sjuka och de arbetslösa som kommer i kläm. Men de som är trygga med sitt jobb och sin tillvaro är inte främlingsfientliga.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 08 okt 2010 10:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: